”Högst ovanligt att det blir så här.”
Det sa Ulf Larsson på Nobelmuseet till Expressen klockan 12.40 under tisdagen.
Anledningen var att tillkännagivandet av Nobelpriset i fysik hade skjutits upp en hel timme.
När väl kommittén presenterade priset, som gick till Peter Higgs och François Englert, fick de frågan om varför presskonferensen hade blivit försenad.
"Kan inte kommentera"
Då svarade Staffan Normark, sekreterare på Kungliga Vetenskapsakademin:
– Jag kan inte kommentera det. Men ni måste komma ihåg att beslut kring detta pris fattas i dag bara några meter härifrån.
Inte heller ville Ulf Danielsson, professor i teoretisk fysik vid Uppsala universitet, kommentera diskussionerna som pågått innan presskonferensen.
– Eftersom jag sitter med på diskussionerna kan jag inte säga något, sa han till Expressen.se.
Besked kring förseningen utlovades i stället - om 50 år. Så länge är nämligen protokollet från mötet innan tillkännagivandet hemligstämplat.
"Oerhört orättvist"
Men nu avslöjar Vetenskapsradion i Sveriges Radio att anledningen bakom fördröjningen är att det var heta diskussioner kring pristagarna.
Inför omröstningen var det flera av ledamöterna som ifrågasatte varför inte forskare som utförde experimenten kring Higgspartikeln förra året, något som ledde fram till själva bekräftelsen, ingick i priset.
– Jag tycker att det är oerhört orättvist. Det är första gången någonsin som man i motiveringstexten har gjort ett sånt omnämnande där man räknar upp hela CERN och de två detektorerna ATLAS och CMS, säger Anders Bárány till SR.
Sveriges Radio: Och de ska vara nöjda med det?
– Nej, absolut inte tycker jag.