Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför demonstrerar vi på 1 maj – men på fel dag

Foto: MAGNUS LILJEGREN / STELLA PICTURES FÖRSTA MAJ DEMONSTRATION
Foto: HENRIK JANSSON / GT/EXPRESSEN

Första maj är inte bara en röd dag.

Det är den rödaste.

För sedan 1890 är 1 maj arbetarrörelsens internationella högtidsdag med demonstrationer och tal över hela världen.

Därför demonstrerar många på 1 maj

Vi har lärt känna första maj som en dag vi är lediga och där vänsterpolitiker håller tal och många demonstrerar. 

Orsaken går att hitta i en blodig massaker i Chicago den 4 maj 1886 där polis och strejkande demonstranter drabbade samman vid ett torg och där minst elva personer dog.

Efteråt dömdes sju demonstranter till döden, trots avsaknaden av bevis. De två som inte avrättats eller var döda frikändes och släpptes några år senare. 

Till minne av Haymarketmassakern föreslog den socialistiska organisationen Andra internationalen att 1 maj skulle högtidlighållas med demonstrationer varje år.

Olof Palme talade vid Götaplatsen i Göteborg 1984. Foto: TOMMY HOLL

Så firas 1 maj i Sverige

De första 1 maj-demonstrationerna arrangerades på 21 platser i Sverige 1890. 50 000 samlades utanför Stockholms stadsgräns för att lyssna på socialister som Hjalmar Branting, Hinke Bergegren och August Palm, men också liberaler som Fridtjuv Berg och David Bergström.

1939 blev första maj en röd dag. Under andra världskriget var första maj en gemensam manifestation för Sveriges frihet och oberoende.

Sedan 1987 har även moderater och kristdemokrater engagerat sig i första maj.

https://youtu.be/uQhDYIcwR-w

Så firades första maj i Sovjet och Östeuropa

Under sovjetregimen i Ryssland firades första maj i två dagar, 1 och 2 maj. Många äldre minns militärparader i Moskva med uppvisning av mycket stora vapen och där experterna kunde läsa av maktkampen i Kreml genom att studera vilka höjdare som tog emot trupperna. För sovjetmedborgarna var det inte frivilligt att demonstrera. Den som höll sig undan riskerade repressalier i efterhand. 

Så firas första maj i våra nordiska grannländer

Första maj är en röd dag i Norge, Finland och Island, men inte officiellt i Danmark. Dagen högtidlighålls som i Sverige med tal och demonstrationer.

Hur firas första maj i USA?

1 maj firas inte officiellt i USA eller Kanada. I stället har man Labour day, första måndagen i september. Det var Grover Cleveland, USA:s president 1885–1889 och 1893–1897, som var rädd för oroligheter och inte ville att den amerikanska arbetarrörelsen skulle hedra Haymarketmassakern.

Så firas första maj i resten av världen

I Storbritannien firas May Day, första måndagen i maj med demonstrationer. I Kina firas 1 maj med en ”gyllene vecka”, med en ledig vecka.

I Nya Zeeland var den första stridsfrågan inget att demonstrera för. Redan 1840 infördes åtta timmars arbetsdag i Wellington. Labour Day firas den fjärde måndagen i oktober.

En samtida bild från hur det kan ha sett ut vid Haymarketmassakern. Foto: Harper's Weekly

Så hur gick det till vid torget Haymarket i Chicago?

Många arbetare inom industrierna i staden hade tidigare gått med i fackföreningar under 1880-talet. Fackets krav var åtta timmars arbetsdag. Sveriges Radio beskriver händelserna utifrån ögonvittnen som berättar om en spänd stämning mellan polis och strejkanden. 

Kulmen skedde vid torget Haymarket när 200 poliser skulle skingra demonstrationen, någon hittills okänd kastade en bomb och sedan började polisen skjuta, både på demonstranter och varandra. Även demonstranter var beväpnade och sköt.

Minst elva personer avled, sju poliser och fyra demonstranter. Ett okänt antal strejkande dog av sina skador de fått under massakern, men de blev aldrig räknade.

I efterdyningarna av massakern dömdes sju personer till döden. En tog livet av sig, fyra avrättades. Men det framgick ganska snabbt att rättegången inte gått rätt till och när det stod klart att det inte fanns några bevis blev de två överlevande dödsdömda släppta.