Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Gävlebocken kan byggas upp till lucia

Här syns den misstänkte gärningsmannen tända på julbocken i Gävle.
Foto: LÄSARBILD
Bocken som under åren ofta eldhärjas filmas nu och förra året lockades en stor publik till att följa bockens liv via webbkameran.
Vid 06-tiden på måndagsmorgonen har ingen ännu gripits för dådet.
Foto: Roger Nilsson/TT Nyhetsbyrån

Efter att Gävlebocken brunnit var kommunen tydlig - det blir ingen ny bock.

Två timmar senare hade man tvärvänt i frågan.

– Vi vill att bocken lever mer än några timmar. Nu ska vi se om det är möjligt att snabbt bygga en ny bock och vad det kan kosta, säger Maria Wallberg, bockens talesperson.

Årets upplaga av den världsberömda julbocken i Gävle blev kortlivad. Redan under den första natten brändes halmbocken ned till marken efter att någon antänt den. Händelsen fångades på film men ännu har gärningsmannen inte gripits. Han misstänks för skadegörelse.

Det första beskedet från kommunen var att den som vill se bocken nu får vänta till nästa jul.

– Nej den kommer inte att byggas upp igen, sa Maria Wallberg, Gävlebockens talesperson, på måndagsmorgonen.

– Vi har sagt de senaste åren att den inte kommer att byggas upp om den bränns ner. Det ligger för mycket arbete bakom. Den har tagit 1 000 arbetstimmar att bygga. Det är otroligt tidskrävande att få ihop de här halmmattorna som används.


LÄS MER: Vittnet jagade efter bockbrännaren

Gävle ska eventuellt bygga en ny bock

Men vid 11-tiden meddelade man ett nytt besked i ett pressmeddelande.

– Vi vill att bocken lever mer än några timmar. Nu ska vi se om det är möjligt att snabbt bygga en ny bock och vad det kan kosta, säger Maria Wallberg.

Bockbränningen är ett ekonomiskt slag mot Gävle.
Foto: Roger Nilsson/TT

Nu kommer Gävleborna att få en möjlighet att rösta på kommunens hemsida om huruvida man vill bygga upp bocken igen.

Att uppbyggandet av bocken fordrar en rejäl insats ät lätt att förstå. Enligt Gävles hemsida består den av 56 halmmattor som är fem meter långa vardera. För att binda dem används 1 600 meter snöre och 12 000 knutar som knyts för hand. Utöver det består den av 1 200 löpmeter virke, 2 500 spikar och 50 meter tyg.

Bocken lockar turister till Gävle, dels inhemska men även från andra delar av världen. En tidig bockbränning innebär ett ekonomiskt bakslag för kommunen och dess näringsidkare. Exakt hur mycket pengar det rör sig om är oklart, men bara för invigningen - som bocken överlevde - har man en prognos på miljontals kronor.

– Vi har räknat med att invigningshelgen skulle ge åtta miljoner. Nu får vi sätta oss ned och titta på om man nådde den siffran, säger Maria Wallberg.


LÄS MER: Gävlebocken i brand - timmar efter invigningen

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.