Foto: Ap Pool Scanpix Norway
 Foto: Ap Pool Scanpix Norway

Därför bröt Anders Breivik ut i gråt

Publicerad

Breivik brast ut i tårar när hans manifestfilm visades i rätten.

Så här förklarar han själv känsloutbrottet:

– Det är bara för att det är en emotionell film, ska han ha sagt till sin advokat enligt norska TV2.

Massmördarens ord tyder på att gråten kan vara narcissistisk.

Den 22 juli la Breivik ut filmen "Knights Templar 2083, som är en sammanfattning av hans manifest, på Youtube. Videon är tolv minuter lång och består av text, musik och stillbilder.

När filmen visade i rätten på måndagen började Breivik att störtgråta, och kunde inte sluta förrän filmen var över. Det var första gången som han visade känslor under rättegången.

Omedelbart efter filmen frågade hans advokat Vibeke Hein Bära hur han mådde. Då sa han, enligt norska TV2, som har läst hans läppar:

– Det är fint. Det är bra. Det är bara för att det är en emotionell film.

Narcissistisk gråt

Rättspsykologen Pål Grøndahl, som är norska TV2:s expert under rättegången säger att känsloutbrottet är intressant, eftersom han aldrig tidigare sett Breivik visa känslor. Han tror att gråten är ett uttryck för självupptagenhet.

– Jag ser inte detta som tårar av ånger, men här finns rum för tolkningar. Jag har observerat många i rättsliga sammanhang, och många av tårarna är "tycker synd om mig själv tårar", säger han till norska TV2.

"Ingen ånger"

Pål Grøndahl anser heller inte att Breivik visar tecken på att vara psykiskt sjuk.

– Han hänger med, han ler lite överlägset och han brister ut i tårar nu då. Det är överraskande, säger han.

John Hestnes i "Stödgruppen efter 22 juli" tror heller inte att gråten tyder på ånger.

– Han var rörd över det han har åstadkommit, säger Hestnes till NRK.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag