Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför blir vinterbarn oftare sjuka

NEW YORK. Sämst månad att bli gravid är i maj.

En omfattande studie i USA visar varför vinterbarn oftare blir sjuka, skriver Washington Post.

– Det låter inte orimligt, säger Olle Söder, professor och barnläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Detta säger den nya studien

Kvinnor som blev gravida i maj löpte 13 procent större risk att föda en vecka för tidigt.

Forskarna konstaterade även att fler barn föds för tidigt under influensasäsongen. Detta ger en bra förklaring till varför gravida ska vaccinera sig mot influensan, menar en av forskarna, Janet Currie vid Princeton University.

För tidigt födda barn väger mindre. Lägre vikt kopplas till svagare immunförsvar, sämre syn och hörsel och sämre inlärningsförmåga. Den nya studien ska hjälpa forskarna att förstå varför vissa barn oftare drabbas av de ovan nämnda besvären.

Bästa månaderna att föda är mellan juni och augusti. Dessa mammor gick själva mer upp i vikt och deras bebisar vägde i genomsnitt åtta gram mer än barn födda resten av året.

Källa: Washington Post.

Om ni har frågat er varför barn födda på vintern oftare verkar bli sjuka, så kan ni luta er mot ännu mer forskning i fortsättningen.

Vetenskapen noterade redan på 1930-talet att barn födda på vintern oftare fick problem med hälsan senare i livet. De växte långsammare, drabbades av mentala sjukdomar och riskerade oftare en för tidig död.

Länge var de mest givna förklaringen sjukdomar, kylan och mer föroreningar under den kalla årstiden.

Nu finns en mer ingående förklaring.

Den nya studien togs fram av Janet Currie och Hannes Schwandt, båda ekonomer på Princetonuniversitetet i USA. De jämförde demografin på barn som föddes mellan 1994 och 2006 i New Jersey, New York och Pennsylvania.

Tittade bara på syskon

För att inte komplicera studien tittade de bara på syskon eftersom annan forskning visat att mammor som inte är vita, ogifta och saknar högskoleutbildning, löper större risk att få ofriska barn.

Princeton-forskarna Janet Currie och Hannes Schwandt kom fram till är nya och konkreta bevis på att barnets hälsa faktiskt påverkas av när på året det föds. Studien presenterades i det senaste numret av den ansedda tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskarna konstaterade även att förkylningsvirus orsakade fler tidiga födslar. De tittade på statistik från 2009, när den så kallade svininfluensan H1N1 slog till två månader tidigare än en vanlig säsongsinfluensa. Det resulterade i att fler mammor födde för tidigt.

– Jag tycker att detta verkligen visar att gravida kvinnor borde vaccinera sig mot influensan, säger Janet Currie till Washington Post.

Maj sämst

Maj är enligt studien den absolut sämsta månaden att bli gravid i. Majbarnen föds vintertid och har 13 procents större risk att födas för tidigt, visar studien.

Sedan tidigare vet man att lägre födelsevikt och för tidig födsel kopplas till sämre immunförsvar, sämre syn och hörsel, och långsammare inlärning. Forskarna hoppas att de nya uppgifterna ska öka förståelsen för hälsoproblem som inträffar senare i livet.

Bäst tid att föda är sommartid, mellan juni och augusti. Mammorna som födde i den här perioden lade på sig extra mycket vikt och fick också barn som generellt vägde åtta gram mer än genomsnittet.

Olle Söder är professor och barnläkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus samt ordförande i Svenska barnläkarföreningen. Han har inte hunnit läsa studien men säger att Proceedings of the National Academy of Sciences är en ”högt stående medicinsk tidskrift”.

– Man måste ha bra data för att publicera där.

Den svenska barnläkaren förklarar att det sedan tidigare finns studier som visar att "vinterbarn" riskerar att få fler luftvägsbesvär senare i livet, som astma.

– Det beror på att det sammanfaller med infektionssäsongen. I Sverige är november till mars peaksäsonger för infektioner, säger Olle Söder.

"Många andra faktorer spelar in"

Han vill däremot inte säga när på året det är bäst att skaffa barn.

– Jag tror inte att det går att säga 'planera skaffa barn på sommaren för att slippa det här'. Det är också så att finns många andra faktorer som spelar in för sjukdom. Det är livsstil och ärftlighet, bland annat.

Professor Olle Söder säger att det bästa rådet han kan ge till föräldrar är att inte utsätta spädbarn för folksamlingar under förkylningssäsongen.

– Mitt råd är att de riktig små barnen ska undvika folksamlingar. När vanliga förkylningsvirus drabbar väldigt små barn kan det vara direkt farligt. Om man haft sådana infektioner kan det på lång sikt innebära ökad risk för luftvägsbesvär, inklusive astma.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.