Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför blir det svårt för Trump att vinna valet

Här får Harris frågan om hon vill stå vid Bidens sida.
Joe Biden och Kamala Harris leder kampen om Vita huset.Foto: CAROLYN KASTER / AP/ TT
Trump har motvid i mätning efter mätning.Foto: SUSAN WALSH / AP/ TT

Joe Biden och Kamala Harris har kopplat greppet i striden om Vita huset.

Mätning efter mätning visar en tydlig ledning för Demokraternas kandidat – och hans chanser att vinna beräknas till över 70 %, enligt Fivethirtyeight.

Donald Trump har konstant legat långt efter Joe Biden i opinionsmätningarna. Nu kommer ytterligare mätningar som understryker Trumps tuffa läge inför valet i höst. 

I en mätning från Fox News leder Biden med 49 % mot Trumps 42 %. Samtidigt säger 85 % av väljarna att de är oroade över coronavirusets framfart – och över hälften anser att Trumps administration har misslyckats med sin hantering av viruset. Bara 19 % tror att situationen är under kontroll. 

Även NPR har presenterat en ny mätning. Enligt Public Service-kanalens mätning leder Biden med hela 11 procentenheter, 53 % mot Trumps 42 %.

Biden leder samtliga vågmästarstater

Men som inte minst blev tydligt i valet 2016: Det är inte de nationella siffrorna som är viktigast. I stället är det några få delstater som avgör. 2016 fick Hillary Clinton tre miljoner fler röster än Trump. Ändå vann Trump valet tack vare att han – med liten marginal – överraskande vann i vågmästarstaterna Pennsylvania, Michigan och Wisconsin.

Just nu leder Joe Biden och och hans vicepresidentkandidat Kamala Harris i samtliga vågmästarstater, inklusive den viktigaste av dem: Florida. Biden har dessutom en liten ledning i några stater som sällan går till Demokraterna, som Arizona och North Carolina.

Större övertag än Hillary Clinton

Fivethirtyeight, med statistikgurun Nate Silver i spetsen, har precis gått ut med sina beräkningar, som kommer att uppdateras fram till valet. Enligt beräkningarna har Joe Biden just nu 72 procents chans att vinna valet.

Även om Hillary Clinton också ledde i mer eller mindre alla opinionsundersökningar inför valet 2016, så finns det stora skillnader som talar till Bidens fördel nu, förklarar Fivethirtyeight. 

Clinton hade aldrig, nationellt, ett så stort övertag som Biden har och har haft redan från början.

  Bidens stöd har hela tiden rört sig omkring 50 %. Hillary Clinton låg ständigt mellan 40 och 45 %. Det är helt enkelt färre väljare som inte har bestämt sig nu. I augusti 2016 var 16 % av väljarna osäkra, i år är det bara 8 %.

Biden har i allmänhet ett större stöd i vågmästarstaterna än vad Clinton hade – men marginalen ner till Trump i mätningarna är oftast mindre. Även i vågmästarstaterna är färre väljare osäkra – och 2016 valde de osäkra väljarna Trump.

Fivethirtyeight utfärdar dock en varning för att det är långt kvar och att mycket kan hända. Covid-19 kan göra det extra svårt att förutspå valutgången i år. Man vet inte hur pandemin kommer att fortsätta slå mot USA, inte heller hur den kommer att påverka valdeltagandet. Dessutom varnar sajten för att deras beräkningar inte tar i beaktande risken för ”fiffel av Trump eller av någon annan, såsom att försöka förhindra att poströster räknas”.

Senator från Kaliforninen – det här är Kamala Harris.

Vågmästarstaterna som avgör valet

Florida        29 elektorsröster

Pennsylvania 20 elektorsröster

Ohio 18 elektorsröster

Michigan 16 elektorsröster

North Carolina 15 elektorsröster

Arizona        11 elektorsröster

Wisconsin 10 elektorsröster

Minnesota 10 elektorsröster

Nevada         6 elektorsröster

New Hampshire 4 elektorsröster

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.