Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför blir de gamla gula postbilarna blåa

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Förändringen har inte bara mötts av glada tillrop. "Jag tror att alla känner samma sak. Från början tänker man att Posten ska vara gul men i Danmark tänker man att Posten ska vara röd. Men vi tycker att vi har fått en ganska snygg blå färg och vi är stolta över den här färgen", säger Anne Källgren Jiremar, presskontakt på Postnord.
Foto: Postnord
Klassisk gul postbil.
Foto: Anton Wikström

Posten blev Postnord för ett par år sedan när svenska Posten gick ihop med Post Danmark.

Nu ska även färgen på bilarna bytas ut.

De traditionella gula postbilarna ska nu bli blåa.

Gult är för många nära förknippat med Posten. Men sedan svenska Posten gått ihop med Post Danmark och fått det gemensamma namnet Postnord har det blivit dags att byta kostym. Postnords gula bilar ska nu bli blåa.

– Vi har ju numera blivit en nordisk koncern. Vi är Posten både i Sverige och i Danmark och vi har verksamhet i Norge och Finland och andra håll. Så det är för att vi ska få en gemensam identitet, säger Anne Källgren Jiremar, presskontakt på Postnord.

Reaktioner: "Posten ska vara gul"

Färgen har tagits fram under en lång process i samråd med olika rådgivare för att besluta vilken nyans som nu ska klä Postens fordon. Men förändringen har inte bara mötts av glada tillrop.

– Jag tror att alla känner samma sak. Från början tänker man att Posten ska vara gul men i Danmark tänker man att Posten ska vara röd. Men vi tycker att vi har fått en ganska snygg blå färg och vi är stolta över den här färgen. Jag tror att på sikt kommer alla att tycka att blått är lika bra som det gula.

Lång omprofilering

Vad bytet går lös på vill Postnord inte gå ut med, men man menar att processen att byta ut de gula bilarna sker på lång sikt.

– Vi har valt att göra en lång omprofilering, det är inte så att vi byter färg från en dag till en annan. De första bilarna började vi färga om för två år sedan. Allt eftersom vi byter ut så blir det blått.

Inte allt blir blått

Men en del saker får förbli som förr – brevlådorna ska även i fortsättningen vara gula.

– Vi kommer byta etiketterna på lådorna. Men tills vidare är det inte sagt något annat än att brevlådorna ska vara just gula.

Vilken färg ska postbilarna ha?

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.