Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför ber Sverige inte Ryssland att hjälpa till

På sociala medier ställer många sig frågan varför inte Sverige har bett Ryssland om hjälp i kampen mot skogsbränderna.
Foto: Janne Åkesson/SWEPIX
”Vi tittar på alla alternativ men just nu är det de här planen som vi har tillsammans med helikoptrar som är mest effektiva”, säger Marcus Årskog, på MSB.
Foto: JENS L'ESTRADE

Stora vattenbombningsplan rymmer förvisso betydligt mer vatten, men de behöver landa oftare och kräver större ytor i det redan röriga luftrummet.

Det menar Marcus Årskog, talesperson på MSB.

– Vi tittar på alla alternativ men just nu är det de här planen som vi har tillsammans med helikoptrar som är mest effektiva, säger han.

På sociala medier ställer många sig frågan varför inte Sverige har bett Ryssland om hjälp i kampen mot skogsbränderna. Likaså har många sett vattenbombningsplan 747 Supertanker som en lösning och undrar varför inte Sverige hyr in sådana plan. 747 Supertanker är baserad på amerikanska Boeing 747 och rymmer drygt 75 000 liter vatten.

Marcus Årskog är talesperson för den särskilda organisation på Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB), som hanterar bränderna. Han pekar på flera anledningar till att man inte hyrt in stora vattenbombningsplan från Ryssland eller någon annanstans ifrån. 

Bränderna har ställt till det på många platser runt om i landet.
Foto: Janne Åkesson / SWEPIX

MSB: ”Rörigt i luftrummet”

– Våra experter har bedömt att de brandbekämpningsplan som vi har nu är mest effektiva för de kan gå ner och väldigt snabbt skopa vatten och gå upp igen, säger han.

De stora planen å andra sidan, säger Årskog, måste landa varje gång vattnet är slut och det tar 40 minuter att fylla upp dem.  

– Det är väldigt rörigt i luftrummet. Det är fullt med helikoptrar och flygplan. De här stora planen behöver större ytor och de här planen kan inte heller gå ner på alla flygplatser. Det finns bara några få flygplatser som de kan gå ner på.

"Tittar på alla alternativ"

Årskog vill ändå inte utesluta att man kan komma att ta hjälp av större plan i framtiden.

– Vi tittar på alla alternativ, men just nu är det de här planen som vi har tillsammans med helikoptrar som är mest effektiva. 

Det har spridits uppgifter om att Sverige skulle ha avböjt rysk hjälp för att bekämpa bränderna. Årskog säger att Sverige varken har tackat nej till eller begärt ryskt bistånd.  

– Det är samma sak där. Planen är så stora.

– Vi använder de upparbetade system som finns och det är framför allt EU där det finns resurser som är väl beprövade och som vi har använt förut och är det vi går på just nu.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.