Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix
 Foto: Jonas Ekströmer / Scanpix

Därför bar kungaparet palestinasjalar

Publicerad

När kungaparet besökte Murberget under onsdagen sågs de plötsligt bära var sin palestinasjal.

Detta har rört upp känslor men Hovets informationschef Bertil Ternert vill tona ner händelsen.

– Kungen och drottningen fick sjalarna lagda över sin halsar utan att på något sätt kunna säga ifrån, säger han.

Samma dag som Israel och Palestina upptog sina fredssamtal sågs kungen och drottningen bära palestinasjalar vid besöket på Murberget, Härnösand.

På sjalarna fanns en text som uppges översättas: "Vår Aqsa och inte deras tempel".

– Budskapet på sjalarna är oacceptabelt för kungaparet som är neutrala och opartiska symboler, säger Lisa Abramowicz från föreningen Svensk israelinformation till allehanda.se.

Hovets informationschef Bertil Ternert är med på kungaparets resa och ger sin bild av händelsen.

"Fanns inte en chans"

– Det är många som vill prata med kungaparet, skaka hand och lämna över presenter. I det här fallet fick kungen och drottningen sjalarna lagda över sin halsar utan att på något sätt kunna säga ifrån. Eftersom det är många fotografer som följer dem så blev de fotade med sjalarna. Men efter en stund så tog de av sig sjalarna, de bar dem ett kortare tag. Det fanns inte en chans för dem att kunna stoppa det här, säger han till expressen.se.

Var det ingen i teamet runtomkring som reagerade?

– Kungen brukar själv agera, när han får saker på det här sättet så tar han av sig det. Det är många presenter som överlämnas till kungaparet. Om det till exempel är företagsreklam på en gåva så lämnar de det vidare.

Ternert är inte orolig över att detta ska få några politiska konsekvenser.

– Jag har svårt att se att det här kan tolkas på något annat sätt än vad det var.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag