Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Därför äter vi semlor på fettisdagen

Markus Eklund med sina prinsessemlor.Foto: MARKUS EKLUND
Vegansemlan.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
Wrapsemlan.Foto: ALL OVER PRESS/PELLE T NILSSON / /ALL OVER PRESS
Eller en vanlig gräddig semla.Foto: THOMAS CARLéN / EXPRESSEN FOTOGRAF THOMAS CARLéN
Bert Karlsson med en semla.Foto: LARS ANDERSSON

Du får vänta ett tag till. Semlor är nämligen inte som alla andra bullar.

Närmare bestämt till 25 februari 2020.

Men varför äter vi semlor? Och varför äter vi inte dem året runt? Expressen reder ut.

Semlan eller fettisdagsbullen är känd sedan 1500-talet. Men det var först på 1930-talet den fick dagens utseende. Tidigare var det bara en bulle med fyllning. Bullen skapades för att förbereda oss för 40 dagar av fasta. Då gällde det att äta upp sig med fet grädde, vetebullar och socker. 

När är fettisdagen?

Fettisdagen är historiskt sett slutpunkten för en tre dagar lång fest som startade med fastlagssöndagen eller köttsöndagen, fortsatte med blåmåndagen eller bull-, fläsk- eller korvmåndagen och avslutades med fettisdagen, eller vita tisdagen, då man fick äta så många semlor man orkade.

Sedan var det dags att fasta i sju veckor fram till påsk och då man bara fick äta ordentligt på söndagarna.

Dagens placering i kalendern bestäms av hur påsken infaller. Fettisdagen är sju veckor före påsk. 2018 är det 13 februari, 2019 den 5 mars. 

Fettisdagen är aldrig en röd dag.

I New Orleans firar man Mardi Gras på just fettisdagen. Fast utan semlor.Foto: BILL HABER / AP

Heter det fettisdagen eller fet tisdag?

Det heter fettisdagen och är förstås en fet tisdag om man så vill. Ordet är en sammanslagning av orden fet och tisdag och har använts åtminstone sedan 1594.

Dagen uttalas med betoning på första stavelsen. Om du vill berätta om fettisdagen för någon som inte pratar svenska, men väl engelska heter den "Shrove Tuesday". För den som talar franska heter fettisdagen "Mardi Gras", mest känd för karnevalen i New Orleans.

När skapades semlorna?

Fastlagsbullar har ätits sedan medeltiden. Det var först på 1500-talet som brödet grävdes ur och fylldes med grädde. Man kunde även koka bullen med grädde och smör. Det var vanligt att man åt den som hetvägg, i varm mjölk.

 

LÄS MER: "Mmmm!" – här smakar de på pizzasemlan, kebabsemlan, pirogsemlan och tacosemlan 

 

Semmelförbud

Numera kan man äta semlor i princip när som helst, men i mitten av 1900-talet var det brottsligt att sälja fettisdagsbullarna för tidigt. Det fick en bagare i Malmö erfara som 1952 anmäldes på initiativ av patrullerande poliser upptäckt ett skyltfönster med semlor strax efter jul, skrev Expressen tidigare

Den anrika bakverket finns dock numera i flera olika former:

Den "klassiska" semlan, med mandelmassa under grädden.Foto: ALL OVER PRESS/PELLE T NILSSON / /ALL OVER PRESS

Den klassiska semlan

En ljus vetebulle där mandelmassan och grädden är åtskilda. Vissa äter locket först, andra är mindre metodiska.

Hetvägg.Foto: CHRISTER FLODQVIST

Hetvägg

En likadan semla, fast i en tallrik mjölk.

Regnbågssemlor från 2016.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN

Vegansemlor

Veganska regnbågssemlor med havregrädde från Jonsborgsgrillen i Göteborg. 

– Man behöver inte vara traditionell, ha kul med det du gör. Vad kan gå fel?! sa kreatören Sara Unvar till GT 2016.

Semmelwrap.Foto: MICHAELA HASANOVIC

En semmelwrap, kanske?

Semmelwrap som den här skapades på Tösses bageri i Stockholm. Mitt kök har ett recept här. Det är en tunn vetedeg som kavlats ut, fyllts med mandelmassa och grädde och sedan vikts ihop som en wrap.

 

LÄS MER: Recept: Så gör du en semmelwrap 

Foto: MARKUS EKLUND

Prinsessemlan – sensationen 2017

Markus Ekelund gjorde sensation i semmelvärlden 2017 med prinsessemlan, bakverket som var en kombination av semla och prinsessbakelse. Det är en vanlig semla klädd i marsipan och fylld med mandelmassa och sylt.

 

LÄS MER: Ullis har gjort semlan för alla som älskar lakrits: "Idén kom från dödskallegodiset"

 

– Jag ville blanda de mest populära bakverken, berättar Markus som varit konditor i 20 år, om hur han kom på tanken med en prinsessemla, sa Markus till Expressen. 

En del var kritiska till att bakverket överhuvudtaget fick heta semla.

Korv med bröd-semlan

Skapad på Ekmans konditori i Trollhättan 2015. Gjord av en korvbrödliknande semlebulle. Mandelmassan har ersatt korven, lite grädde och röd pikeringsgelé som ska likna ketchup. Nej, du kan inte få gurkmajonnäs till den här.

Muffins plus semla.

Semlans namn fick läsarna att skratta högt

En Icahandlare i Västerås kombinerade muffins och semla. Namnet "muffla" fick många att tänka på något helt annat. Namnet till trots var den mycket uppskattad.

Foto: EKMANS KONDITORI / LÄSARBILD

Snoppsemla

Man man göra en muffla så funkar det kanske med snoppsemla också. Släpptes 2015 på Ekmans konditori i Trollhättan, det blå bandet betyder att konditoriet skänkte fem kronor för varje såld snoppsemla till till kampen mot prostatacancer.

– Det är lite pill med det hela. Det gäller att få till kulorna i rätt proportioner. Men det är det värt sa Mikael Ekman till GT.

Wienersemlan. Foto: Wikicommons

Wienersemlan

Wienersemlor görs av frasigt wienerbröd och grädde och mandelmassa. Inte lika kompakt som den traditionella fastlagsbullen. Har du ägg i smeten blir det karlsbadersemla.

Nutellasemlan.

Nutellasemlan

En semla med chokladsmak lanserades 2016. Den kallas även chokladsemla, vilket är obegripligt eftersom det inte finns choklad i Nutella.

Semla i finland är något annat.Foto: LISA BJÖRNER / LISA BJÖRNER EXPRESSEN

Jo, det där är också en semla

Beställer du en semla i Finland är chansen stor att du får en osötad frukostbulle med grahams-, vete- eller rågmjöl. I Finland heter våra semlor fastlagsbullar.

 

Tre kända svenska semmelätare

Gustav III:s far Adolf Fredrik påstås ha dött av för många semlor.Foto: Wikicommons

1. Kung Adolf Fredrik. På fettisdagen 12 februari 1771 är kungen en brakmiddag som skulle bli hans död. Efter att ha ätit ett stort antal rätter klämde han ner 14 omgångar hetväggar och avled.

Helge Skoog som Ture Sventon.Foto: / SVT

2. Ture Sventon. Hela Sveriges påhittade detektiv älskade sina "temlor". De kom naturligtvis från Rotas konditori på Tegelbacken i Stockholm. Enligt författaren Åke Holmberg skulle Ture Sventons semlor vara fyllda.

3. Bert Karlsson. Skivbolagsdirektören Bert Karlsson älskar semlor och vill ha dem året runt. Till Aftonbladet berättade han 2004 att han ätit 87 semlor på en dag. 

– De första 40 var jättegoda, sen var det nog ren okynnesätning, sade Bert.

Vad betyder semla?

Semla kommer från latin. Simila betyder vetemjöl och var från början bara en vanlig bulle. Ordet lever kvar för att beskriva en vanlig bulle i finlandssvenskan. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.