Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är McDonald's flygblad på arabiska

Bilden på utskicket som sprids på sociala medier visar bara ena sidan av flygbladet. Foto: Skärmdump
På ena sidan av flygbladet finns information på arabiska, på andra står exakt samma information på svenska. Foto: Privat
Irfan Ahmad, driftansvarig för McDonaldsrestauranger i Mälardalen. Foto: Privat

Flygblad på arabiska från en McDonaldsrestaurang i Uppsala väcker ilska på sociala medier. Men bilden som sprids visar inte hela sanningen.

– Exakt det som står på ena sidan på arabiska står på andra sidan fast på svenska, säger Irfan Ahmad som är driftansvarig för McDonaldsrestauranger i Mälardalen.

Via flera sidor på Facebooks sprids bilden på två reklamblad från en McDonaldsrestaurang på Årstagatan i Uppsala. På bilden syns två flygblad från McDonald's med reklam på arabiska, och bilden delas med texten "McDonald's har börjat skicka ut reklam på Arabiska. Föga förvånande eftersom detta numera är det officiellt näst största språket i vårt nordiska land. I kommentarsfälten reagerar många på att texten är på arabiska och inte på svenska men det är den, berättar Irfan Ahmad. Bara man vänder på bladet.

– Restaurangen finns i ett område där det bor väldigt många olika nationaliteter. Där kanske folk sitter hemma eftersom arbetslösheten är högre än i andra områden. Vi vill få ut dem, vi vill få en dialog med dem, vi vill integrera dem, och då är det här vårt sätt att hjälpa till. Givetvis är grundspråket svenska. Vi bor i Sverige, vi pratar svenska. Exakt det som står på ena sidan på arabiska står på andra sidan fast på svenska.

Inte utvärderats

Vilken effekt flygbladet haft på området har inte hunnits utvärderas. Irfan berättar att man har fått positiva reaktioner på restaurangen, och att gäster kommit dit som inte varit där tidigare. Han har själv sett inläggen som sprids på Facebook, som bland annat hävdar att McDonald's serverar halalslaktat kött.

– Det stämmer inte. Det har ingenting med det att göra, det är helt felaktigt. Men jag tycker att det är kul att debatten uppstår. Grundtanken är att integrera, sen att folk vrider på det och vill ge en fel bild och säga de har halalkött. Jag menar, kom igen. Skärp er. Jag ska säga så här, jag är själv muslim. Jag har bott här i över 35 år. Jag älskar Sverige.

"Alla har ett ansvar"

Om resultatet från flygbladen blir positivt finns fler förslag för hur människor av alla ursprung ska känna sig välkomna på McDonald's restauranger. Till exempel berättar Irfan att ett förslag har varit att personalen ska bära flaggor på sina namnbrickor som visar vilka språk de behärskar. Han uppmanar också andra att tänka efter vad de kan göra för att hjälpa till med integrering

– Jag tror att alla människor och aktörer i Sverige, myndigheter, privata aktörer, tidningar, alla har ett ansvar att få in människor i samhället på ett sätt som vi kanske inte lyckats med tidigare. Det är en jättelång process om vi inte hjälper dem. Det är inte så att de kommer komma in på sex månader och sen är de en del utav samhället, det kommer ta lång tid. Men då måste vi alla dra vårt strå till stacken.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!