Anna Hedenmo och Mats Knutson leder partiledarintervjun i kväll.
Anna Hedenmo och Mats Knutson leder partiledarintervjun i kväll.

Därför är frågorna hemliga inför debatten

Publicerad

In i det sista är frågorna hemliga för partiledarna och deras medhjälpare inför partiledardebatten i "Agenda" i SVT klockan 20.00 i kväll.

Orsaken är att politikerna inte ska kunna förbereda sig och komma med långa haranger.

– Vi vill att partiledarna ska få exakt samma möjlighet att förbereda sig inför debatten, säger Mats Knutson, 50, som leder debatten med Anna Hedenmo, 53.

Partiledarna slipar nu sina argument för att kunna få tv-tittarnas förtroende – och slå hål på motståndarlagets politik utan att framstå som stöddig och oförskämd.

Och precis som vid förra partiledardebatten i "Agenda" ser studion likadan ut – lila dekor med vita detaljer.

Samma positioner

Och partiledarna står i exakt samma positioner.

Oppositionen står till vänster om programledarna. Från från vänster: Stefan Löfven (S), Gustav Fridolin (MP), Jonas Sjöstedt (V), Jimmie Åkesson (SD).

Alliansen står till höger om programledarna. Från höger: Fredrik Reinfeldt (M), Jan Björklund (FP), Annie Lööf (C) och Göran Hägglund (KD).

Mats Knutson avslöjar att man kommer att ta upp sex, sju politiska ämnen som är hemliga in i det sista. Varje ämne får cirka 15 minuter.

– Lappar med handskrivna meddelanden om olika ämnen delas ut på gammeldags maner. De får lapparna 20 minuter i förväg, alltså klockan 19.40, sedan försvinner de in till sina loger där deras medhjälpare sitter.

Vilka är frågorna?

– Det får du se i programmet. Men att lista ut vilka ämnen som vi tar upp i "Agendas" partiledardebatt är inte direkt raketforskning. Alla ämnen är heta. När vi plockar ut dem gör vi det utifrån olika kriterier, ämnen som just nu är föremål för het debatt och frågor som väljarna tycker är mycket viktiga, säger Mats Knutson.

Statsvetaren Jenny Madestam vid Stockholms universitet tror sig dock veta vilka de sex, sju ämnena är:

– Sysselsättningen, skolan, vården, försvaret, EU, miljö och invandring.

Hur förbereder ni er, Anna och du Mats Knutson?

– Vi kom hit vid elva, halv tolv i dag och åt lite – Anna åt någon slags sallad och jag hade köpt en hamburgare – och sedan förberedde vi vårt manus. Under eftermiddagen sätter vi ihop våra manuskort och klockan 16 börjar repetitionen. Vi brukar repetera med skolelever, det gör vi i dag också. De får ikläda sig rollen som partiledare, de tycker att det är jätteroligt. De ska spela partiledare utifrån vad de vet. Det handlar inte så mycket om tydliga svar i politiken, utan mer om att vi ska kunna ställa in kameror, ljus och ljud inför den riktiga sändningen.

– Partiledarna kommer strax före klockan 19 och ska då hinna sminkas innan klockan 19.40 då de får sina lappar med kvällens ämnen. Klockan 19.50 blir det fotografering för pressen, säger Mats Knutson.

Vid förra partiledardebatten var det många som höjde på ögonbrynen när politikerna klev in i studion – alla hade lila slips.

Inget slipstvång

SVT förnekar att man ger order om vilka slipsar som deltagarna ska ha.

Mats Knutson säger:

– Partiledarna tittar på dekoren och försöker hitta en slipsfärg som matchar dekoren.

Vad färg ska du själv ha på din slips?

– Jag har faktiskt inte bestämt mig ännu. Det får bli en överraskning. Eftersom Anna Hedenmo och jag arbetar tillsammans tar jag en slips som matchar vad Anna har på sig. Anna har ännu inte avslöjat för mig vad hon ska ha på sig. Men det är inte meningen att vi två ska dra till oss den största uppmärksamheten, säger Mats Knutson.

I Dagens Nyheter i dag skriver chefredaktören Peter Wolodarski bland annat i sin söndagskrönika:

"Kvaliteten på en tv-sändning kan aldrig bli bättre än dess deltagare. Inga blinkande effekter i världen kan ändra på det faktum att varken Fredrik Reinfeldt eller Stefan Löfven anstränger sig nämnvärt för att höja temperaturen. De är båda lugna, behärskade och ursäkta klarspråket, tämligen tråkiga. Sällan händer något oväntat. Manuset kan skrivas på förhand. Språket är byråkratiskt, ja, torftigt.

Håller du med, Mats Knutsson?

– Att de är mediatränade tror jag inte ett ögonblick på. Däremot är det så att både socialdemokrater och moderater försöker slipa bort sina särarter för att tilltala mittenväljarna. Det är ett resultat av Socialdemokraternas tidigare dåliga valresultat. Framför allt Socialdemokraterna och Moderaterna för en teknisk debatt och sudda ut olikheterna för att försöka vinna valet i höst. Och då tenderar de att bli tråkiga.

"Begränsade möjligheter"

Hur ska du och Anna slå hål på denna tråkighet i kväll?

– Vi ska försöka få partiledarna att prata om sin egen politik, vad de själva vill göra, snarare än att de ska försöka att bara angripa sina motståndare. Anna och jag har begränsade möjligheter att påverka vad partiledarna säger, men vi ska göra vårt bästa för att det ska bli en livlig debatt, säger Mats Knutson.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag