Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Därför är Facebook svartare än vanligt

Dan Panas, presschef på SBS Discovery, har bytt profilbild. 
Andre Liohn är vän till dödade James Foley.

I dag är Facebook svart. Tusentals människor ändrar nu profilbild till en helt mörk ruta.

Orsaken är en aktion som dragits i gång för att visa stöd för den amerikanske journalisten James Foley som dödades av terroristorganisationen IS, skriver Aftenposten.

Det var natten till i onsdags som videon spreds på nätet från ett Twitterkonto kopplat till Islamiska staten (IS). Den amerikanske frilansjournalisten James Foley halshöggs av en maskerad man.

Filmen riktades direkt till USA och president Obama och avslutas med ett hot om att döda ytterligare en amerikansk journalist, beroende på USA:s nästa steg i Irak.

Visar sitt stöd

För att visa sitt stöd för Foley och hans familj har nu mängder av människor världen över ändrat sin profilbild på Facebook till en svart fyrkant. En av de som ligger bakom stödaktionen är den norske journalisten Dag Bæverfjord på VG, skriver Aftenposten.

- Jag inspirerades av Andre Liohn, en fantastisk fotograf och nära vän till James, som visade sin sorg genom att göra sitt foto svart på hans Facebook-profil, sade Bæverfjord till TV2.no, samtidigt som han uppmuntrade alla, inte bara journalister, att delta.

Svart ruta som profilbild

Flera nordiska och utländska journalister har gjort precis som Bæverfjord och Liohn och har nu en helt svart ruta i stället för en vanlig profilbild.

En av dem är Dan Panas, presschef på SBS Discovery.

"Svarta profilbilder överallt för att hedra det modiga arbete som James Foley och alla journalister och fotografer som offrar sitt liv för det fria ordet", skriver Panas på sin Facebooksida.

Kidnappad sedan 2012

Fooley kidnappades av terroristorganisationen IS i november 2012. I juli tidigare i år gjordes ett misslyckat försök att frita amerikaner som hölls som gisslan av IS i Syrien. Foleys död sägs vara en hämnd på det flyganfall USA genomförde den gången.

I samband med videon på James Foley distribuerades visade IS upp den amerikanske journalisten Steven Sotloff och sade att det är Obamas ansvar om han ska möta samma öde som Foley.

 

Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS eller Android.