Anders Behring Breivik på plats i rätten. Foto: Heiko Junge
Anders Behring Breivik på plats i rätten. Foto: Heiko Junge

Därför är Breivik så känslokall i rätten

Publicerad

Anders Behring Breivik grät när filmen han lagt ut på YouTube strax innan terrordåden visades i rättsalen på måndagen. Men han visade inte en min när telefonsamtalet från ett av offren spelades upp inför rätten.

När åklagare Svein Holden visar en film på hur Anders Behring Breivik gick till väga när han sprängde regeringshögkvarteret i Oslo visar han inte en min.

Samma sak gäller när åklagaren berättar hur terrormisstänkte Breivik gick till väga när han inledde sitt massmord på Utöya. Han är helt blank i ansiktet.

Inte ens när ett telefonsamtal från ett av de 77 offren spelas upp röjer hans ansikte ingenting vad han egentligen tänker eller känner.

Grät när hans film spelades

Men när hans egen YouTube-film visas i rättssalen kan han inte hålla sig. Då grät han.

Att han beter sig tvärtemot vad som anses vara normalt förbryllar många.

Marianne Kristiansson är chefsöverläkare vid rättspsykiatriska kliniken i Huddinge.

"Lider av grav empatistörning"

Hon anser att Behring Breiviks inledningsvis oberörda attityd ligger helt i linje med den typ av gärningsman han är.

- Han lider av en grav empatistörning. Om man bryr sig så gör man inte sådant här. Däremot tror jag inte att han lider av någon psykisk sjukdom; han är för välorganiserad för det, säger Kristiansson.

Experten: "Extremt självupptagen"

Att Behring Breivik började gråta först när hans egen propagandafilm visades tolkar hon som ett utslag av hans extrema självupptagenhet.

- Det är typiskt att han blev rörd över att se vad han själv hade åstadkommit, säger hon till TT.

Grav empatistörning kopplas ibland samman med så kallad föräldraalienation, men behöver inte bero på det.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag