Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Därför äger Vladimir Putin en tomt på Åland

Sedan 2009 äger Vladimir Putin en strandtomt på Åland.
Foto: Alexei Nikolsky
Området dr Putins tomt ligger har varit i rysk ägo sedan 1947, skriver tidningen Nya Åland.
Foto: Elisabet Axås

Putin har en strandtomt på Åland.

Sedan 2009 äger den ryska presidenten ett obebyggt markområde på ön.

Området har varit i rysk ägo sedan 1947, skriver tidningen Nya Åland.

Rysslands president Vladimir Putin äger en bit mark på Åland. Keskisuomalainen avslöjade i dag att den ryska presidenten förfogar över en obebyggd tomt på 17 800 kvadratmeter, med en strandlinje på 200 meter.

Tidningen Nya Åland berättar att det rör sig om ett markområde på ön som varit i ryska statens ägo.

År 2009 stegade den dåvarande ryska konsuln på Åland, Vasilij Jakovlev, in på lantmäterikontoret i Mariehamn. Med sig hade han ett brev med en kartbilaga som anlänt från Kreml där Finlands utrikesministerium beordrades att överlåta en del av fastigheten till Ryska federationens presidentkansli.

Lantmäteriverkets regionchef Nils-Erik Bäckblom säger till Nya Åland att han förstod det som att det var dåvarande president Dmitri Medvejev som ville att tomten, med drygt 200 meter strandlinje, skulle styckas ut. Nu heter Rysslands president i stället Vladimir Putin.

Putin har inte synts till

Enligt grannar till tomten är det sällan någon som rör sig tomten, som är obebyggd. Någon rysk president har hittills inte heller synts till.

Enligt Keskisuomalainen går affären tillbaka till fredsavtalet i Paris 1947 då Sovjetunionen fick överta allt som var i tysk ägo i Finland. Den aktuella tomten ägdes av en tysk medborgare. På Åland uppges tomten tills vidare ha förvaltats av Finlands utrikesdepartement, rapporterar TT.

Det var det finländska lantmäteriverkets tidigare generaldirektör Jarmo Ratia, som under ett tal till Esbos krigsveteraner i måndags, avslöjade ägarförhållandet för marken.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.