Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danyar fick för låg lön – kan utvisas till Irak

Danyar Mohammed från Jokkmokk kan utvisas till Irak på grund av en miss från arbetsgivaren. Foto: Privat
– Man utvisar personer som gör gott för sig. Det är helt oacceptabelt, säger Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för Rättvisa. Foto: Centrum För Rättvisa
– Jag känner mig hemma här. Det känns inte bra alls, säger Danyar. Foto: Privat

Nu kan Danyar Mohammed, som har bott i Jokkmokk i sex år, utvisas till Irak.

Anledningen?

Hans arbetsgivare gav honom 460 kronor för lite i lön.

– Det känns jättetungt faktiskt, det är fruktansvärt, säger han.

Kunderna älskar honom.

De flesta i staden vet vem han är.

I sju år har Danyar Mohammed, 27, arbetat på en pizzeria i Jokkmokk, en stad han älskar.

Men samma dag som han fick sitt efterlängtade svenska körkort fick han också ett besked från Migrationsverket. Nu riskerar han att utvisas till Irak.

– När jag såg beslutet trodde jag att det var ett skämt, säger han.

Skälet till utvisningen ska vara ett misstag från arbetsgivarens håll, som hade missat att höja Danyars lön med 460 kronor när kollektivavtalet höjdes.

– Migrationsverket sa att jag ska utvisas. Jag försökte kontakta handläggaren på Migrationsverket, som sa att jag kunde överklaga beslutet eller åka till mitt hemland och ansöka på nytt. Det känns jättetungt faktiskt. Det är fruktansvärt.

Foto: Privat

Danyar: "Jag ska inte ge upp"

Danyar Mohammed hörde av sig till vänner, jurister och advokater, desperat efter hjälp. Att flytta tillbaka till Irak känns inte som ett alternativ för honom.

– Det är jättesvårt för mig att åka tillbaka dit. Jag har bott här i sju år, lärt mig språket, kulturen, jag har vänner och familj här. Jag känner nästan alla i samhället och de vet vem jag är. Jag känner mig hemma här. Det känns inte bra alls, säger han.

När allt kändes hopplöst kontaktades han av Centrum för Rättvisa. De erbjöd sin hjälp – och tar nu Danyar Mohammeds fall till domstol.

– De är änglar. Jag trodde aldrig att någon skulle komma och hjälpa mig. Andra jurister och advokater sa att jag inte hade en chans. Men de ställde upp.

Chefsjurist: "Det är helt oacceptabelt"

Fredrik Bergman, chefsjurist på Centrum för Rättvisa, är Danyar Mohammeds juridiska ombud.

– Man har under de senaste åren läst om den här typen av fall där personer utvisas på grund av misstag på några hundralappar. Vi ville se om det var enstaka händelser eller om det hände hela tiden. Vi tittade hos Migrationsverket, såg det här fallet och kom i kontakt med Danyar, säger han.

Enligt Fredrik Bergman finns det en god chans att överklaga Migrationsverkets beslut, vars mål ligger hos migrationsdomstolen i Malmö.

– Migrationsverkets praxis är väldigt sträng. Men det finns exempel på domar från migrationsdomstolen där man gått emot Migrationsverket och gett personer i Danyars situation rätt. Vi bedömer att det finns goda juridiska skäl för att ge honom rätt att stanna.

Fredrik Bergman förklarar att det handlar om ett systemfel. Han hoppas kunna hjälpa Danyar och har bland annat uppmärksammat fallet på Centrum för Rättvisas hemsida.

– Man utvisar personer som gör gott för sig. Det är helt oacceptabelt. Danyar har varit väldigt nedslagen. Han har ju fast anställning på den här pizzerian och trivs jättemycket. Han tycker om Jokkmokk, det är hans hem, säger han.

Migrationsverket står fast vid beslutet

I beslutet från Migrationsverket som skickades till Danyar Mohammed den 21 mars 2016 framgår det att hans ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd avslås och att utvisning ska verkställas.

Trots överklagan står Migrationsverket fast vid sitt beslut.

"Migrationsverket har den 27 oktober 2015 tagit emot yttranden från dig och din arbetsgivare i vilka ni anför att den låga lönen berodde på ett misstag som nu har rättats till. Du har erhållit en retroaktiv utbetalning av skillnaderna mellan lönenivåerna, sammanlagt 5 520 kronor", skriver beslutsfattaren.

Migrationsverket understryker att det inte räcker att det har gjorts en utbetalning till Danyar Mohammed i efterhand eftersom lönen under en period inte följde svenska kollektivavtal.

"Eftersom din lön var sämre än kollektivavtalsenlig nivå eller praxis inom yrket eller branschen konstaterar Migrationsverket att förutsättningarna för arbetstillstånd inte har varit uppfyllda under hela den tidigare tillståndsperioden."

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!