Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danyar, 28, får stanna – efter lönemissen

Danyar Mohammed arbetar som pizzabagare i Jokkmokk. Foto: PRIVAT

Arbetsgivaren glömde att höja Danyar Mohammeds lön med 460 kronor – och han riskerade att utvisas efter sju år i Sverige.

I en ny vägledande dom slår nu Migrationsöverdomstolen fast att Danyar får stanna.

– Det känns jättebra. Det är världens finaste julklapp, säger han.

Expressen har tidigare berättat om Danyar Mohammed, 28, som arbetar som pizzabagare i Jokkmokk. För ett år sedan fick han beskedet att han skulle utvisas till Irak.

Orsaken var en miss från hans arbetsgivare som gjorde att han inte ansågs uppfylla kraven för arbetstillstånd. 

Ett av kraven är bland annat att arbetsvillkoren ska vara i nivå med kollektivavtalet, men när det ändrades missade Danyars arbetsgivare att höja hans lön. Under en kort tid fick han 460 kronor för lite – vilket betalades ut retroaktivt.

 

LÄS MER: Danyar fick 460 kronor för lite i lön – nu utvisas han

 

Men det räckte inte för Migrationsdomstolen. 

– Det har varit svårt, med bekymmer och mycket jobb. Men jag hade alltid hoppet uppe och jag hade mitt jobb. Äntligen är det klart nu, säger Danyar.

Danyar får rätt i Migrationsöverdomstolen

Nu har beslutet prövats i Migrationsöverdomstolen som ger Danyar rätt. Han får förlängt uppehålls- och arbetstillstånd i Sverige.

Danyar riskerade utvisning efter sju år i Sverige. Foto: PRIVAT

I en vägledande dom slår de fast att det ska göras en helhetsbedömning av anställningsvillkoren, och att mindre brister som rättas till inte får utgöra grund för utvisning. Beslutet kan påverka hundratals andra fall.

– Det gjorde mycket glad, att det kan påverka för så många andra människor, säger Danyar. 

Danyar berättar att han är tacksam över att Fredrik Bergman, tillförordnad chef på Centrum för rättvisa, drivit hans fall under så lång tid.

– Den här domen förbättrar rättssäkerheten i systemet för arbetstillstånd. Det är bra både för den enskilde arbetstagaren och för Sverige, som är beroende av utländsk arbetskraft, säger Fredrik Bergman i ett pressmeddelande.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!