Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danyar, 1,5, fick allergichock på McDonalds

Måltiden på McDonalds slutade med att Danyar, 1,5 år, fick åka ambulans till sjukhus. Foto: Privat
Lille Danyar är allergisk mot ägg och några timmar efter att han ätit började han få stora röda utslag.Foto: Privat
Stephanie Pereyra, 23, och Hogar Hamad, 28, fick åka till sjukhus med sonen Danyar, 1,5 år. Foto: Privat

Måltiden på McDonalds slutade med att Danyar, 1,5 år, fick åka ambulans till sjukhus.

Trots att hamburgaren inte ska innehålla ägg fick den äggallergiske pojken en allergichock.

– Danyar har varit jätteledsen och väldigt trött. En så här stor allergichock tar på krafterna, säger mamma Stephanie Pereyra.

Stephanie Pereyra, 23, och Hogar Hamad, 28, åkte på lördagsförmiddagen från Flen till Täby för att shoppa.

Sonen Danyar, 1,5 år, skulle vara hos deras kompis i Stockholmsområdet. På vägen hämtade de mat på McDonalds, bland annat ett Happy Meal till Danyar. Han har smakat McDonalds cheeseburgare tidigare och det har gått bra.

Det gjorde det inte den här gången. Lille Danyar är allergisk mot ägg och några timmar efter att han ätit började han få stora röda utslag. Först syntes det bara på benen, och barnvakten slog larm.

– Vid 15-tiden ringer min kompis och säger det. Jag ber henne ringa 1177, och där säger de bara: "Lägg på luren nu, och ring 112", säger Stephanie Pereyra.

Stephanie och Hogar körde i panik till sjukhuset

Först kom en sjukbil, eftersom det inte fanns någon tillgänglig ambulans. Vid det här laget var Danyar svullen och röd över hela kroppen. Han fick kortisontabletter, och blev sakta bättre. När ambulansen kom fördes han till sjukhus för observation. Föräldrarna Stephanie och Hogar körde i panik till sjukhus, och mötte upp ambulansen.

– Bara tanken att veta att ditt barn åker ambulans och har fått en äggallergichock. Man vet att det kan gå åt helvete. Jag är fortfarande skärrad, säger Stephanie Pereyra.

– Jag bara tackar Gud att han inte fick andningssvårigheter.

"McDonalds kommer jag inte att lita på"

Hon tror att reaktionen utlöste på grund av att McDonalds steker sina frukosträtter – som innehåller ägg – på samma stekhällar som senare under dagen används för hamburgare.

– Jag kommer att kontakta barnallergimottagningen för jag vill göra nya prover. Och McDonalds kommer jag inte att lita på. Trots att det är en så stor kedja, och de borde kunna sköta detta, säger mamma Stephanie.

Möjligheten att allergichocken beror på något annat utesluter hon.

– Min kompis visste att vi skulle komma. Så de åt inte ägg till frukost den dagen och hon hade städat hela lägenheten. Det brukar de alltid göra när vi ska komma, för min kompis är så mån om Danyar, säger Stephanie.

Familjen fick lämna sjukhuset efter några timmar. Under lördagen märkte familjen av sviterna efter dramat.

– Danyar har varit jätteledsen och väldigt trött. En så här stor allergichock tar på krafterna, säger Stephanie.

McDonalds presschef: "Måste så klart titta på det här"

Maritha Sedvallson som är ordförande i Astma- och Allergiförbundet har hört talas om att problemen med McDonaldsmat ökat efter att restaurangen började med äggrätter till frukost. Hamburgare kan alltså innehålla ägg, trots att hamburgerkedjans egen allergiguide anger att den inte gör det.

– Vissa restauranger använder samma hällar, och då kan det bli någon form av kontamination. Om man är allergisk räcker det inte att kolla ingredienserna, det handlar också om hanteringen, säger Maritha Sedvallson.

McDonalds ska undersöka vad som kan ha hänt med lille Danyars hamburgare.

– Först och främst är det skönt att pojken mår bra. Sedan måste vi så klart titta på det här och ha en dialog med föräldrarna, så att vi kan undvika att det händer igen, säger presschefen Alexanda Hempel Svenonius.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.