Danskar utmärker sig – gillar inte minoriteter

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
Romska tidningen É Romani Glinda
Drygt 7 000 personer är tillfrågade i sju olika länder: Tyskland, Frankrike, Danmark, Norge, Finland, Sverige och Storbritannien. Danmark visade sig vara mest negativa till romer/resandefolk.

Danskarna utmärker sig i en ny undersökning som minst toleranta mot minoriteter. De tycker sämst om muslimer och romer av alla tillfrågade länder i undersökningen. 

– Jag är inte förvånad, säger Fred Taikon, utgivare av en romsk tidning.

Yougov har gjort en marknadsundersökning under våren angående Europeiska invånares inställning till minoriteter. Drygt 7 000 personer är tillfrågade i sju olika länder: Tyskland, Frankrike, Danmark, Norge, Finland, Sverige och Storbritannien.

72 procent av de tillfrågade danskarna uttrycker en negativ attityd till romer/resandefolk. Attityden mot resandefolk och romer är också den av de totalt åtta undersökta minoriteterna i undersökningen som får störst andel negativa reaktioner i mätningen.

– Tyvärr är jag inte förvånad längre. Vi har sett hur främlingsfientligheten ökar som en löpeld runtom i Europa. Jag har själv bott i Danmark och jag minns att vi kände oss som exotiska människor, säger Fred Taikon som driver den romska tidningen É Romani Glinda.

"Arbetar hela tiden"

Fred Taikon tror att den negativa inställningen mot romer beror på fördomar.

– Vi arbetar hela tiden med att bekämpa fördomarna mot oss. Men det är ett långsiktigt arbete som tar tid. Vi måste få till en dialog så att folk lyssnar på oss förstår vilka vi är, säger Fred Taikon.

Svenskarna är överlag toleranta i undersökningen. Svenskarna är exempelvis mest positiva till homosexuella, muslimer och judar av de tillfrågade länderna. Minst toleranta mot muslimer är danskar och finländare. Där har 45 procent av de tillfrågade uttryckt en negativ inställning mot minoriteten. 

Sverige utmärker sig

De tillfrågade länderna är desto mer neutrala eller positiva mot homosexuella, enligt undersökningen. Där utmärker Sverige sig med 52 procent positiv inställning. 

Även när det gäller inställningen till judar, mörkhyade, kristna samt grupperna unga och gamla människor tycker nästan alla av de tillfrågade länderna på samma sätt: 30-40 procent positiva eller neutrala. Mest positiva utslaget i mätningen får minoriteten äldre människor. 68 procent av finländarna och 66 procent av svenskarna är positiva till äldre och nästan ingen nation tycker något negativt.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.