Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska statsministern om bråket med Donald Trump

Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, är med i fredagens ”Skavlan”. Foto: SVT

Han har fått utstå mycket kritik för den danska flyktingpolitiken.

Och han har bråkat med president Trump.

I fredagskvällens ”Skavlan” tar Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen bladet från munnen:

– Jag vill inte acceptera att vårt bidrag till världssamfundet ringaktas, och det har jag förklarat för Trump.

– EU:s samsyn är fullständig när det gäller handelsrelationen med USA. 

Det förklarade Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, efter ett EU-toppmöte i Bryssel i juni förra året.

Detta med anledning av ett eventuellt handelskrig med amerikanerna på grund av de tullar på europeiska personbilar som Donald Trump hade hotat med.

Løkke Rasmussen menade vidare att EU ”måste reagera”, och gav USA:s president en känga:

– Vi hoppas att förnuftet infinner sig.

Ytterligare kritik mot Trump

Senare under 2018 kritiserade Løkke Rasmussen återigen öppet Trump och hans val att backa från Paris-avtalet, och att tydligt utpeka Ryssland som ett säkerhetspolitiskt hot i vårt nordeuropeiska närområde.

– Det bekymrar mig, när Ryssland vill påverka friheten i länder som fick sin frihet med murens fall. Det bekymrar mig när USA är sig själv närmast och träder tillbaka från sina internationella förpliktelser och lämnar klimatavtalet från Paris, förklarade Lökke Rasmussen då.

Statsministern om Trump och flyktingar

I fredagskvällens ”Skavlan” lägger 54-årige Løkke Rasmussen, som gör sin andra period som statsminister, ut texten ytterligare om Trump – och kommenterar den kritik den danska flyktingpolitiken fått utstå under lång tid.

Till exempel kom ett omdebatterat förslag i december förra året om att placera kriminella personer som ska ut ur landet på en ö – i väntan på verkställande av utvisningen.

I ”Skavlan” börjar Løkke Rasmussen att prata om Trump, och den diskussion de båda statsöverhuvuden haft om internationella insatser i konfliktområden – och hur han hanterat den:

– Det berör mig mycket att 43 danska soldater har dött i Afghanistan. Om man jämför storleken på den siffran och USA:s, så är den på samma nivå som deras. Den danska befolkningen har gett lika många liv i Afghanistan som amerikanerna. Jag vill inte acceptera att vårt bidrag till världssamfundet ringaktas, och det har jag förklarat för Trump.

Løkke Rasmussen fick sedan svar från Trump: ”You made a good point (ungefär ”Jag förstår vad du menar”).

Lars Løkke Rasmussen och Stefan Löfven möttes i slutet av mars. Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

”Har ni koll på det som sker?”

Sedan går intervjun över att handla om flyktingpolitiken.

– Efter det som hände i Europa efter 2015 vände sig invånare i olika länder till sina politiker, och undrade om vi hade koll på det som då skedde.

Programledaren Fredrik Skavlan påpekar då att det var stora skillnader mellan hur Sverige, Norge och Danmark valde att agera.

– Jag menar att vi numera är mer och mer på samma frekvens. Den danska debatten startade tidigare, och var kanske lite mer realistisk än den varit på andra ställen. Dessutom har vi pratat lite mer öppet om problemen, säger Løkke Rasmussen.