Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
”Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera”, säger danska Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen till DR.
Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Danska socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark, rapporterar DR.

Partiet föreslår i stället att asylsökande skickas till danskdrivna flyktingläger under utredningstiden.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledaren Mette Frederiksen till DR.

Socialdemokratiet – det socialdemokratiska partiet i Danmark – vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark, rapporterar DR. 

På måndagen kommer partiet, landets största oppositionsparti, presentera sitt nya förslag som fått titeln "Rättvist och realistiskt".

– Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera. Men de flesta av världens flyktingar hjälper vi inte, säger partiledaren Mette Frederiksen till DR.

Socialdemokraterna föreslår att personer som kommer till Danmark för att söka asyl ska skickas till danskdrivna flyktingläger, så kallade mottagscenter, i ett tredje land. Partiet föreslår länder i Nordafrika.

Förslaget: Ta emot fler kvotflyktingar

Där ska de asylsökande finnas under tiden deras ansökan behandlas i Danmark, enligt förslaget. Om personerna anses ha asylskäl i Danmark ska de sen skickas till FN-drivna flyktingläger, rapporterar DR.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledaren Mette Frederiksen vidare till DR.

I gengäld ska Danmark ta emot fler kvotflyktingar från FN-systemet och skänka mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR, enligt socialdemokraternas förslag.

”Vi lever mer åtskilt”

Till danska BT säger Mette Frederiksen vidare:

– Vi ser en utveckling i skolan och på gymnasiet, och vi ser det helt klart i bostadsområdena, att vi lever mer och mer åtskilt. Det bekymrar mig djupt. När vi i så många år har haft ett skattefinansierat välfärdssamhälle, så kräver det starka samhällen. Vi måste vara riktigt, riktigt uppmärksamma på om det är det vi håller på att förstöra.

Mette Frederiksen fortsätter:

– Min uppfattning är att det är så.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.