”Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera”, säger danska Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen till DR. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON
”Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera”, säger danska Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen till DR. Foto: PELLE T NILSSON / STELLA PICTURES - PELLE T NILSSON

Danska Socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i landet

Publicerad

Danska socialdemokraterna vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark, rapporterar DR.

Partiet föreslår i stället att asylsökande skickas till danskdrivna flyktingläger under utredningstiden.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledaren Mette Frederiksen till DR.

Socialdemokratiet – det socialdemokratiska partiet i Danmark – vill avskaffa möjligheten att söka asyl i Danmark, rapporterar DR. 

På måndagen kommer partiet, landets största oppositionsparti, presentera sitt nya förslag som fått titeln "Rättvist och realistiskt".

– Situationen är ju sådan att det kommer fler flyktingar till Europa än vi själva kan hantera. Men de flesta av världens flyktingar hjälper vi inte, säger partiledaren Mette Frederiksen till DR.

Socialdemokraterna föreslår att personer som kommer till Danmark för att söka asyl ska skickas till danskdrivna flyktingläger, så kallade mottagscenter, i ett tredje land. Partiet föreslår länder i Nordafrika.

Förslaget: Ta emot fler kvotflyktingar

Där ska de asylsökande finnas under tiden deras ansökan behandlas i Danmark, enligt förslaget. Om personerna anses ha asylskäl i Danmark ska de sen skickas till FN-drivna flyktingläger, rapporterar DR.

– Det är nödvändigt att skapa ett flyktingsystem som är mer humant än det vi har i dag, säger partiledaren Mette Frederiksen vidare till DR.

I gengäld ska Danmark ta emot fler kvotflyktingar från FN-systemet och skänka mer pengar till FN:s flyktingorgan UNHCR, enligt socialdemokraternas förslag.

”Vi lever mer åtskilt”

Till danska BT säger Mette Frederiksen vidare:

– Vi ser en utveckling i skolan och på gymnasiet, och vi ser det helt klart i bostadsområdena, att vi lever mer och mer åtskilt. Det bekymrar mig djupt. När vi i så många år har haft ett skattefinansierat välfärdssamhälle, så kräver det starka samhällen. Vi måste vara riktigt, riktigt uppmärksamma på om det är det vi håller på att förstöra.

Mette Frederiksen fortsätter:

– Min uppfattning är att det är så.

Relaterade ämnen
Hannes Lundberg Andersson
Hannes Lundberg Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag