Danska kronprinsbarn tas ur internatskola

Följ senaste nytt i Expressen TV.
Danmarks kronprins Frederik och hans hustru, prinsessan Mary.
Foto: SHUTTERSTOCK / SHUTTERSTOCK
Kronprinsessan Mary.
Foto: SPLASHNEWS.COM / STELLA PICTURES / SPLASH NEWS
Familjen på slottet.
Foto: ROBIN UTRECHT / SHUTTERSTOCK EDITORIAL REX/IBL

Den danska prestigeskolan Herlufsholm har varit i blickfånget sedan danska TV2 avslöjade att det förekommer mobbning, sexuella kränkningar och våld på internatskolan. 

Kronprins Frederik och kronprinsessan Mary tar nu sina barn ur skolan.  

Och kräver att skolan agerar. 

På söndagen kom ett pressmeddelande från kronprins Frederik och kronprinsessan Mary på danska hovets hemsida. Paret säger att bilden som målats upp av den danska prestigeskolan Herlufsholm gör att de söker nya skolor för sina barn.

”Vi är djupt skakade över de vittnesmål som har kommit fram om Herlufsholm den senaste tiden. Vi har också varit tydliga med att vi som föräldrar till barn på skolan väntar oss att skolan gör vad som krävs för att rätta till de oacceptabla förhållandena”, står det i uttalandet.

I början av maj publicerades ett grävande reportage i danska TV2 som genom vittnesmål från flera tidigare elever, avslöjar att det förekommer mobbning, sexuella kränkningar och våld på internatskolan utanför Næstved på Själland. 

Förra veckan kom en rapport från myndigheten Styrelsen for undervisning og kvalitet fick som riktade skarp skritik mot skolan för att ”inte ha levt upp till sitt ansvar för elevernas välmående”.

Detta ledde till att skolans hela styrelse avgick och nu ska alltså prins Christian, 16, som går på skolans gymnasium sedan tidigare och prinsessan Isabella, 15, som skulle ha börjat nionde klass där till hösten, inte komma dit. 

Hovreportern: ”Varit utsatta för extrem press”

Kronprinsparet hoppas i stället ”att skolan nu får större ro att genomföra nödvändiga förändringar och lyckas skapa en kultur där alla kan trivas och känna sig trygga”.

– De (Frederik och Mary) har varit utsatta för extrem press från allmänheten, på ett sätt de aldrig tidigare varit. Det har varit exceptionellt svårt för danskarna att förstå varför prins Christian och prinsessan Isabella skulle gå på en skola så belastad med mobbning, våld och övergrepp, säger hovreportern Jacob Heinel Jensen till DR.

Se även: 

Föräldrar till barn på Tranegårdskolen i Köpenhamn vittnar om skoldagar fyllda av hot och våld. På skolan går det danska kronprinsparets yngsta barn.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.