Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danska felet om bilbränderna

Måndagens bilbränder togs upp av danska TV2. Foto: LÄSARBILD
Många bilar totalförstördes. Foto: HENRIK JANSSON

Danska public service-kanalen TV2 påstod på onsdagen att bilbränderna i Sverige inte nämndes ”med ett ord” under tisdagens partiledardebatt.

På eftermiddagen rättades artikeln:

”I en tidigare version av artikeln framgick det sig att bilbränderna inte togs upp på tisdagens partiledardebatt i Sverige, men det är inte korrekt”. 

”Uppemot 150 bilar brändes och skadades i Sverige – men politiker vill inte prata om det”. Med den rubriken beskrev danska TV2 på onsdagen de senaste bilbränderna i framför allt Väst- och Sydsverige.

I ingressen fick de danska läsarna veta:

”I valdebatten undviker politiker att prata om de många bilbränderna, men det betyder inte att förstörelsen inte påverkar väljarna”.

”Det nämndes inte med ett ord”

Längre ner tog man upp tisdagens partiledardebatt som Expressen TV och Di TV höll. ”Vid tisdagens partiledardebatt diskuterades vården, ekonomin, klimat och migration – men inte bilbränderna”.

– Det nämndes inte med ett ord, sa TV2:s korrespondent i Sverige i artikeln.

Men i själva verket var bilbränderna det första som togs upp under tisdagens debatt då Stefan Löfven (S) och Ulf Kristersson (M) fick frågor om vad de vill göra.

– Vi behöver se till att det finns fler poliser och polisen behöver bättre verktyg, exempelvis bättre möjligheter till kameraövervakning. Det viktigaste är att se att samhället mobiliserar mot brottsligheten. Vi ska visa att samhället alltid är starkare än de kriminella, sa Löfven.

– Vi kan inte gång på gång säga att det är oacceptabelt och sen i praktisk handling låta det fortsätta ske. Det här är verkligen på allvar. Alla är överens om fler poliser och det är bra. Men då krävs det också att man tar fram de resurser som behövs för poliserna och visar vägen till fler poliser, sa Kristersson.

Danska TV2 gjorde rättelse

Klockan 16.07 gjorde danska TV2 en rättelse i artikeln: ”I en tidigare version av artikeln framgick det sig att bilbränderna inte togs upp på tisdagens partiledardebatt i Sverige, men det är inte korrekt. Politikerna blev frågade om ämnet”.

– Det var mitt fel. Jag såg inte de första tio minuterna. Men det är beklagligt att det hände, förklarar reportern och säger att nyhetskanalen i sin 17-sändning beklagat felet.

I artikeln står det dock fortfarande att man ”måste scrolla långt ner” på svenska tidningars nätsidor för att läsa om bränderna. Sedan måndagskvällens bränder har dock ett 15-tal artiklar legat högt upp på exempelvis Expressen.se och systertidningen GT.se.

– Tidigt på morgonen klockan 06 innan min live-sändning fick jag scrolla en bra bit innan jag stötte på artiklar om bränderna. Jag läser inte alla tidningar, men det var både min och min redaktörs intryck. Hon tyckte också att det var slående, säger reportern.