Dansk man ska hängas för mord på fru och dotter

LIVE-TV: Senaste nyheterna med Expressen TV
Peter Nielsen vid frihetsberövandet.

En 56-årig dansk man har dömts till dödstraff i Nigerias huvudstad Lagos, rapporterar danska TV 2.  

Peter Nielsen döms för att ha mördat sin 37-åriga fru, sångerskan Zainab ”Alizée” Ali, och parets fyraåriga dotter år 2018. 

Nielsen nekar till anklagelserna och hävdar att han vaknade upp på morgonen och hittade frun och dottern döda i köket. 

Peter Nielsen dömdes till döden genom hängning under fredagen, fyra år efter dubbelmordet i Lagos.

Efter att domen meddelats utbröt jubel bland kvinnorättsgrupper och anhöriga som samlats utanför rättssalen, enligt danska TV 2-journalisten Anders Lomholt som följt fallet noga. 

– De är arga över att en man från Danmark kommer dit och slår ihjäl sin nigerianska hustru och deras gemensamma barn under brutala omständigheter, säger Anders Lomholt till TV 2. 

Nielsens förklaring: Alternativ gärningsman

Det var i april 2018 som Peter Nielsens fru, artisten och sångerskan Zainab ”Alizée” Ali, och dottern Petra hittades döda i köket till parets bostad i Lagos. 

https://www.instagram.com/p/Bdw_yOWHK31/

Peter Nielsen själv hävdar att han och frun hade gått och lagt sig. När han vaknade upp på morgonen så var hon borta och gick han runt i lägenheten för att leta efter henne och dottern och påträffade dem döda i köket. Han har under hela processen sagt sig vara oskyldig. 

Under rättegången har försvaret hävdat att det kan finnas en alternativ gärningsman som tagit sig in i parets lägenhet – rätten köpte dock inte den förklaringen. 

Polisens utredning visade att Zainab ”Alizée” Ali och dottern först utsatts för våld i lägenhetens sovrumsdel innan de hade blivit mördade i köket. Enligt den rättsmedicinska undersökningen var dödsorsaken kvävning. En städerska, en syster till frun och två poliser vittnade om att Peter Nielsen tidigare hade utsatt Zainab ”Alizée” Ali, för våld i hemmet, rapporterar den nigerianska tv-kanalen Channels TV

Kan hamna i skräckfängelset

Sannolikt blir Peter Nielsens nästa anhalt det ökända högsäkerhetsfängelset Kirikiri utanför Lagos – en anstalt som brukar listas som ett av världens värsta. 

– Det är inga goda utsikter som Peter Nielsen har, om det är där han hamnar, säger Anders Lomholt till TV 2. 

Peter Nielsen har möjlighet att överklaga domen till Nigerias högsta domstol. 

Det är dock ovanligt att dödsdomar verkställs i Nigeria. 

– Det har inte hänt sedan 2017, då en enda dödsdom verkställdes. Det finns ingen officiell siffra för hur många fångar som sitter i dödsceller i Nigeria, säger Ole Vestergaard, Afrikakännare och journalist till TV 2.

Trippelmördarens sista ord: ”Ni dödar en oskyldig man”

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.