Dansk bloggare förhörd efter terrordåden

Publicerad
Uppdaterad
Både dansk och norsk polis arbetar med att förhöra islamkritiska bloggare.
Några dagar efter terrorattackerna gjorde danska underrättelsetjänsten ett oanmält besök hos Kim Møller på Uriasposten.net.
- Besöket gick ut på att de ville orientera sig om jag har registrerat något misstänkt, säger han till Berlingske Tidene.
Danska underrättelsetjänsten PET har förhört bloggaren Kim Møller i Århus, som är webbmaster på den islamkritiska sajten Uriasposten.net.
Polisen gjorde ett oanmält besök hemma hos bloggaren ett par dagar efter terrorattackerna i Oslo.
– Jag bekräftar att PET har uppsökt mig oanmält på min privata adress. Besöket gick ut på att de ville orientera sig om jag har registrerat något misstänkt, säger han till danska Berlingske Tidene.
Kim Møller säger att han inte har haft någon kontakt med massmördaren Anders Behring Breivik.
Han vill inte avslöja om han har informerat polisen om danskar som befinner sig på den yttersta högerkanten, som kan ha haft kontakter med Breivik.
Chefen för danska underrättelsetjänsten Jakob Scharff säger att de har ett nära samarbete med sin norska motsvarighet, men har ingen kommentar till förhöret med Kim Møller.

Gömde datorn

Polisen i Norge arbetar också med att förhöra islamkritiska bloggare.
I torsdags togs 36-årige Peder Jensen, som bloggar under pseudonymen "Fjordman" och är Breiviks stora inspiratör, in till förhör. Dessförinnan passade han på att gömma sin dator i en förvaringsbox på centralstationen i Oslo, rapporterar Verdens Gang.
När polisen genomsökte hans lägenhet i Oslo kunde de inte hitta någon dator.
– Han ville inte ge oss datorn. Det var klart att vi skulle gå till Oslo tingsrätt för att få ett rättsligt domslut, och han bestämde sig då för att berätta vad PC:n befann sig, säger åklagare Christian Hatlo till Verdens Gang.

"Ingrepp i privatlivet"

Peder Jensen förklarar sitt agerande så här:
"Det är inte på grund av att jag har något att dölja, utan mest för att jag såg det som ett lite för stort ingrepp i privatlivets helgd. Jag brevväxlar dessutom med andra personer som skriver under pseudonym, och jag är lojal mot dem och skyldig att försöka skydda deras anonymitet så gott jag kan", skriver han till Verdens Gang.
Nu går polisen igenom datorn på jakt efter bevis mot Anders Behring Breivik.
– Så långt se det ut som han bara är en bloggare som har hållit på i sin egen värld, men vi utesluter inte att vi kommer att höra honom igen, säger Christian Hatlo till Verdens Gang.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag