Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dansande par får över tio års fängelse i Iran

Iran vägrar samarbeta – kan ändå utredas hävdar Arvin Khoshnood.
Dansen utfördes framför Azadi-tornet i Teheran.
Foto: EBRAHIM NOROOZI / AP

Klippet på Astiyazh Haghighi, 21, och hennes fästman Amir Mohammad Ahmadi när de dansade tillsammans vid Azadi-tornet i Teheran blev viralt. 

Nu har de båda dömts till fängelse i tio och ett halvt år.

Domstolen slår fast att de uppmuntrat till ”moraliskt fördärv och offentlig prostitution”. 

Dansen i Teheran gjordes till stöd för de omfattande protesterna som pågått i Iran sedan september. När Astiyazh Haghighi och Amir Mohammad Ahmadi publicerade klippet i början av november hade de redan en stor följarskara på Instagram – och spridningen tog snabbt fart. 

Klippet visar hur de två utför en romantisk dans framför Azadi-tornet (Frihetstornet), som har en stark symbolisk laddning i Iran. Haghigi bär inte den lagstadgade hijaben i klippet. Kvinnor får inte heller dansa offentligt i landet – särskilt inte med en man. 

Domstolen: Dansen skadade nationens säkerhet

Nu har en domstol i Teheran slagit fast att de båda uppmuntrat till dåligt leverne och att deras dans dessutom varit en ”samling med avsikt att skada nationens säkerhet”, skriver The Guardian. Domen: Tio år och sex månader i fängelse.

Enligt den USA-baserade människorättsorganisationen HRANA tilläts paret inte ha advokater under rättegången. Haghigi sägs nu befinna sig i kvinnofängelset i Qarchak, vilket ofta fördöms av aktivister för missförhållanden. 

Protesterna i Iran inleddes i september sedan 22-åriga Masha Amini dog efter att ha gripits på grund av att hon inte bar sin hijab på rätt sätt. I protesterna har över 500 människor dödats och minst 14 000 gripits.

https://twitter.com/AlinejadMasih/status/1619973932223983617?

Moralpolisen läggs ned – ”Första segern för iranierna”

En toppåklagare i Iran uppger att myndigheter stängt ned Irans moralpoliskår.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.