- Det här betyder att det skapas 120-150 arbetstillfällen. Dessutom blir det kringeffekter för servicesektorn, säger han. Myndigheten Bergsstaten gav på fredagen klartecken till Dannemora Mineral AB att öppna gruvan. - Gruvan ligger så nära Uppsala och Stockholm att vi inte räknar med några problem att hitta personal, säger, säger Lars-Göran Ohlsson, vd för Dannemora Mineral.
Stort intresse från arbetsmarknaden
Vid ett möte nyligen med före detta anställda i gruvan var det flera som vill börja jobba där igen, berättar han. - Det finns fantastiska gruvtraditioner i Dannemora. En man hörde till den sjunde generationen i rad i sin släkt som jobbat i gruvan, säger Lars-Göran Ohlsson.
Gamla anor
Järnmalmsbrytningen i Dannemora har anor sedan 1200-talet, enligt Jacob Spangenberg. SSAB som ägde gruvan 1992 stängde den på grund av bristande lönsamhet. Nu kan de skyhöga världsmarknadspriserna på mineral göra brytning i Dannemora till en god affär igen. - Det är en jätteviktig faktor för oss, säger Lars-Göran Ohlsson. Innan gruvan kan öppnas på nytt ska miljödomstolen fastställa villkor för brytningen. Sedan måste den 640 meter djupa gruvan tömmas på vatten som samlats sedan nedläggningen.
Skriva gruvhistoria
2008 planeras provbrytning. Ett eller två år därefter kan produktionen vara i full gång. - Det är roligt att det öppnas gruvor i Bergslagen igen, och inte bara i Västerbotten och Norrbotten, säger Lars-Göran Ohlsson. Dannemora Mineral AB ägs av ett mindre antal aktieägare, de flesta svenska. Företaget kan nu skriva svensk gruvhistoria, om allt går enligt planerna. - Jag hoppas det, säger Lars-Göran Ohlsson.