Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Dannemoragruvan öppnar igen

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.

Dannemora historiska järnmalmsgruva i Norra Uppland som stängdes 1992 är på väg att öppnas igen.

- Jätteroligt. Nu återupptas en väldigt lång tradition, säger Jacob Spangenberg, kommunalråd i Östhammars kommun.

- Det här betyder att det skapas 120-150 arbetstillfällen. Dessutom blir det kringeffekter för servicesektorn, säger han. Myndigheten Bergsstaten gav på fredagen klartecken till Dannemora Mineral AB att öppna gruvan. - Gruvan ligger så nära Uppsala och Stockholm att vi inte räknar med några problem att hitta personal, säger, säger Lars-Göran Ohlsson, vd för Dannemora Mineral.

Stort intresse från arbetsmarknaden

 Vid ett möte nyligen med före detta anställda i gruvan var det flera som vill börja jobba där igen, berättar han. - Det finns fantastiska gruvtraditioner i Dannemora. En man hörde till den sjunde generationen i rad i sin släkt som jobbat i gruvan, säger Lars-Göran Ohlsson.

Gamla anor

 Järnmalmsbrytningen i Dannemora har anor sedan 1200-talet, enligt Jacob Spangenberg. SSAB som ägde gruvan 1992 stängde den på grund av bristande lönsamhet. Nu kan de skyhöga världsmarknadspriserna på mineral göra brytning i Dannemora till en god affär igen. - Det är en jätteviktig faktor för oss, säger Lars-Göran Ohlsson. Innan gruvan kan öppnas på nytt ska miljödomstolen fastställa villkor för brytningen. Sedan måste den 640 meter djupa gruvan tömmas på vatten som samlats sedan nedläggningen.

Skriva gruvhistoria

 2008 planeras provbrytning. Ett eller två år därefter kan produktionen vara i full gång. - Det är roligt att det öppnas gruvor i Bergslagen igen, och inte bara i Västerbotten och Norrbotten, säger Lars-Göran Ohlsson. Dannemora Mineral AB ägs av ett mindre antal aktieägare, de flesta svenska. Företaget kan nu skriva svensk gruvhistoria, om allt går enligt planerna. - Jag hoppas det, säger Lars-Göran Ohlsson.

FAKTA

Dannemoragruvan
Gruvan ligger i Östhammars kommun, fyra mil norr om Uppsala.
Järnmalmsbrytning i Dannemora finns nämnd i dokument från 1481.
Men ny forskning visar att gruvan sannolikt har traditioner ända sedan 1200-talet.
På 1500-talet bildades ett svenskt-tyskt bolag för malmbrytningen, det första i sitt slag i Sverige.
Delägare var bland andra Gustav Vasa.
Gruvan har senare ägts av bland annat Stora Kopparberg.
1992, när brytningen upphörde, ägdes den av Svenskt stål AB.
De nu kända malmkropparna i gruvan beräknas omfatta 24 miljoner ton 40-50 procentig järnmalm.

Hej! Du har kommit till en av de tio nya lokala sajterna på expressen.
se.
Här rapporterar vi om senaste nytt i staden och blandar det med spännande bloggar, lokal radio och en rad spännande mobila tjänster.
Här till vänster kan du välja den stad som bäst passar dig.
Har du ris eller ros? Är det något som saknas eller kunde göras bättre? Mejla oss på lokalt@expressen.
se

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.