Danmarks och USA:s plan – så ska Bornholm skyddas

Amerikansk militär på Bornholm under övningen tidigare i veckan.
Foto: JENS CHRISTIAN

Premium: Under andra världskriget föll de sovjetiska bomberna över danska Bornholm. 

Men nu skickar Danmark och USA en gemensam signal till Ryssland – detta ska inte få upprepas. 

På bara ett par dagar har maktbalansen i södra Östersjön skakats om – och från ryskt håll kommer starka fördömanden. 

Men nu står det alltmer klart: Så ska Bornholm försvaras. 

– Det liknar ingenting vi har sett under efterkrigstiden, säger militärhistorikern Jakob Seerup.

Mer av det bästa från Expressen. Mer Premium hittar du här.

Pansarfordonet CV 90 tar sig snabbt fram genom terrängen på Bornholms sandängar. Det stannar till och skjuter flera skarpa salvor. Smällarna hörs på långt håll.

En bataljon från det kungliga danska livgardet är på plats på den lilla ön Bornholm för att öva försvarsinsatser mot en invasionsstyrka.

– Här ska man föreställa sig att pansarfordonet är det allra första i en större formation som rör sig fram mot fienden, men så stöter man på patrull och så startar det en kamp, säger överstelöjtnant Thomas Lunau, som är chef för bataljonen. 

Han följer övningen på håll. Nya skott avlossas. Ljudet dundrar över ängarna. 

– Precis som med Gotland gör Bornholms placering i Östersjön att ön har en strategisk betydelse, säger han.  

– Nu tränar vi på att få hit en bataljon snabbt och vara redo. Det händer mycket här just nu. Vi vill gärna visa att försvaret har både kunskap och vilja att försvara Bornholm militärt. 

Överstelöjtnant Thomas Lunau är chef för en bataljon från det kungliga danska livgardet som övar på Bornholm under den här veckan. ”Det är mycket logistiskt som måste fungera, man måste ha alla papper i ordning innan man kan flytta fordon, ammunition, bränsle och personal”, säger han om problematiken med att genomföra övningar på en ö.
Foto: JENS CHRISTIAN
Under övningen sköts flera skarpa skott.
Foto: JENS CHRISTIAN
En bataljon från det kungliga danska livgardet är på plats på den lilla ön Bornholm för att öva försvarsinsatser mot en invasionsstyrka.
Foto: JENS CHRISTIAN

Tydlig signal till Ryssland och Putin

Tidigare på dagen skickade Danmark och USA en tydlig signal till Ryssland när man genomförde en gemensam övning med vapensystemet Himars som kan bekämpa mål på 550 kilometers avstånd. Med hjälp av det mobila artillerisystemet kan man från Bornholm utan problem nå Kaliningrad med missiler. 

Övningen visar att det nu finns en helt ny metod att försvara ön på. Det menar militärhistorikern Jakob Seerup.

– Från och med nu är Bornholm inkluderat i ett flexibelt missilförsvar. Det är ett helt nytt sätt att försvara Bornholm på, säger han till TV2. 

Han hävdar att övningen är ett genombrott i dansk säkerhetspolitik. 

– Den nuvarande säkerhetspolitiska situationen liknar inte något vi har sett under efterkrigstiden. Det är 77 års tankesätt vi nu ska göra upp med och så ska vi hitta ett nytt sätt att utföra saker på. 

TV2:s försvarskorrespondent Anders Lomholt var på plats på Bornholms flygplats under övningen, han tycker att den var spektakulär och att den skickar signaler. 

– Ryssland får ett klart budskap om att hålla sig borta. Det är en avskräckningsaktion, både ur politisk och ur militär synvinkel. 

USA övar på Bornholm – testar vapensystem.
Vapensystemet Himars kan bekämpa mål på 550 kilometers avstånd.
Foto: JENS CHRISTIAN
Vapensystemet flögs in av ett stort amerikanskt C-17-plan.
Foto: JENS CHRISTIAN
För att tydliggöra det nordiska samarbetet var Norges försvarsminister Bjørn Arild Gram och Danmarks försvarsminister Morten Bødskov på plats. Sveriges försvarsminister fick förhinder men ersattes av Jan-Olof Lind, statssekreterare i försvarsdepartementet.
Foto: JENS CHRISTIAN

Sovjetisk ockupation av ön

Bornholm har länge haft en speciell roll i Östersjön. Efter att tyskarna kapitulerat under andra världskriget genomförde Sovjetunionen ett flyganfall mot ön. 4 000 hem förstördes. Städer lämnades i ruiner. Kort därefter anlände i stället 8 000 sovjetiska soldater och stannade där ett år. 

Sovjetunionen förhandlade fram specifika krav för att lämna ön och upphäva ockupationen. Danmark skrev då under på att inte tillåta stationering av utländska trupper på Bornholm.

Efter Danmarks och USA:s gemensamma övning under onsdagen har Ryssland reagerat starkt. 

Vladimir Barbin, ryska ambassadören i Danmark, menar att övningen kan ses som ett steg mot att förvandla Bornholm från en fredlig ö till ett potentiellt militärt brohuvud. 

– Det är en politisk demonstration som visar att det nu inte finns några begränsningar för närvaro av utländska trupper och vapen på Bornholm, säger han i ett uttalande och fortsätter: 

– Under de nuvarande omständigheterna bidrar sådana signaler från Danmark bara till att öka spänningarna i det här området av Östersjön.

Danmark å sin sida hävdar att det där avtalet som skrevs under i samband med ockupationen under andra världskriget inte har någon bäring. 

– Jag vill gärna göra det mycket klart. Ryssland har ingen rätt att blanda sig i dansk försvarspolitik. Inte heller det som händer på Bornholm, sa danska statsministern Mette Frederiksen under ett besök på ön tidigare under våren, enligt DN.

Enligt generalmajor Stephen J Maranian håller USA noga koll på Östersjön.
Foto: JENS CHRISTIAN
Danmark har två F16-plan stationerade på Bornholm.
Foto: Jens Christian
Flygplatsen var tungt bevakad under övningen.
Foto: JENS CHRISTIAN

Drar paralleller till Gotland

Enligt de amerikanska representanterna som var på plats under övningen på Bornholm har den ingenting att göra med Putins invasionskrig mot Ukraina att göra. 

– Bornholm är med som en del av en övning som har varit planerad sen en längre tid. Östersjöregionen är strategiskt viktig för alliansen och är något som USA håller noga koll på, säger generalmajor Stephen J Maranian. 

– Det här är en av flera övningar som är utformade för att visa vår förmåga att försvara alliansen kollektivt. 

Kommer vi får se någon liknande övning på svensk mark inom kort?

– Vi har ett långt partnerskap och vänskap med Sverige som har en kapabel militär och vi ser fram emot att stärka banden. 

Många drar paralleller mellan Gotland och Bornholm. Det gör även Jan-Olof Lind, statssekreterare i försvarsdepartementet, som var svensk representant under den dansk-amerikanska övningen. 

– Det här visar vilken strategisk tyngd både Bornholm och Gotland har, och hur viktigt det är att vi har en samverkan mellan de nordiska länderna i det säkerhetspolitiska läget vi befinner oss i just nu. 

Vad fick du ut av övningen? 

– Jag tycker vi har fått se hur man snabbt kan få på plats ett system som är effektivt. I det här fallet ett artillerisystem, hur snabbt det kan flyga in och användas. 

Samarbetet är nyckeln till försvaret av Bornholm menar Danmarks försvarsminister Morten Bødskov. 

– Den här övningen är en signal till Putin om att han inte kommer vinna. Vårt samarbete i Östersjön spelar en stor roll, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.

Sambon får 2,3 miljoner om jag dör – jag riskerar att bli utan arv

Premium: ”Han får miljoner om jag dör först” • Experten: ”Nonchalant”

SÖK I LISTAN: Bästa och sämsta äldreboendet i din kommun

Premium: SÖK BLAND 2 700 BOENDEN: • Allt fler äldre är missnöjda

Slaget om nyckelstaden över – det här kan bli Putins nästa mål

Premium: Lysychansk pekas ut som nästa mål efter Sievjerodonetsk