Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmarks hemliga domstolar avslöjade

Foto: Lasse Svensson

I samband med att fyra personer med stark koppling till Sverige står inför rättegång på fredag, misstänkta för att ha förberett en terrorattack mot tidningen Jyllands-Posten, uppdagas nu ett hemligt danskt rättssystem.

Bakgrund: Misstänks för terrorbrott mot dansk tidning

Danmarks justitieminister Lars Barfoed uppgav i ett mejl till bland andra nyhetsbyrån Ritzau 2010 att terrorplanerna var de hittills allvarligaste i Danmark.

Enligt en rapport från Säpo ska de misstänkta männen ha funnits med på en lista över 200 våldsbejakande islamister i Sverige.

Efter att Jyllands-Posten 2005 publicerade en serie satiriska teckningar av profeten Muhammed har flera misstänkta attentatsplaner mot tidningen avslöjats.

Det danska rättsväsendet har i hemlighet infört hemliga domare och domstolar för terrormål, skriver Jyllands-Posten.

Danmark har tidigare haft som princip att domare ska stå för beslut de fattat och att deras namn ska framgå av domar och beslut.

Men vid vissa terrormål, som danska säkerhetspolisen PET utreder, är domares och domstolars namn hemliga. Det sätter de anklagades rättsäkerhet ur spel, lyder kritiken. Därmed har terroråtalade inte möjlighet att överklaga, vilket är djupt betänkligt, anser advokater.

Bevisen kan inte kontrolleras

På fredag inleds en rättegång mot de fyra personer med koppling till Sverige som 2010 misstänks för att ha förberett en terrorattack på danska tidningen Jyllands-Posten.

I fallet ingår telefonavlyssningar som viktiga bevis mot de terrormisstänkta Munir Awad, 29, Omar Abdalla Aboelazm, 30, Mounir Dharhri, 44, och Sahbi Zalouti, 37 som var bosatta i Sverige när de greps. De anhölls strax före nyår 2010.

Men namnet på de domare och den tingsrätt som har gett tillstånd till de hemliga telefonavlyssningarna hemlighålls. De som är involverade i fallet får därmed inte ta del av tingsrättens avlyssningsorder. Det bekymrar männens försvarsadvokat Kåre Traberg Smidt.

– Jag kan inte veta om det faktiskt är riktiga domstolsbeslut eller om det bara är något som PET (danska säkerhetspolisen, reds. anm.) har skrivit. Om domarens och tingsrättens namn är hemliga kan jag inte kontrollera om de har varit tillåtna eller inte, säger han till Jyllands-Posten.

Ett till rättsystem

Enligt domstolsordföranden Pernille Skipper är de hemliga domarnamnen ett steg i riktningen mot att Danmark är på väg att få ett parallellt rättssystem.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.