Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmarks besked i dag: "Vi deltar inte"

Danmarks statsminister var tydlig mot Stefan Löfven. De tänker inte delta i något obligatoriskt omfördelningssystem. Foto: Anna-Karin Nilsson
Under mötet på Island, som inleddes i går. Foto: Anna-Karin Nilsson

REYKJAVIK. Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen ger klart besked när det gäller Stefan Löfvens krav på EU:s medlemsländer.

– Danmark tänker inte delta i något obligatoriskt omfördelningsystem, säger han till Expressen på en presskonferens i Reykjavik.

Samtidigt medger Norges statsminister Erna Solberg att Sverige "avlastat många europeiska länder i flyktingkrisen".

Stefan Löfven har gång på gång de senaste månaderna upprepat sina krav på EU:s samtliga medlemsländer om att ta ett större ansvar i flyktingkrisen.

Det gör han också i samband med Nordiska rådets 67:e session som inleddes på Island i går.

– Inget land klarar detta själv.

På en presskonferens med de nordiska statsministrarna vid lunchtid i dag kom dock inga nya löften från vare sig Norge, Finland, Island eller Danmark. Snarare tvärtom.

Stängde dörren

När det gäller Löfvens bestämda krav på en permanent omfördelningsmekanism som även ska omfatta Sverige valde Danmarks statsminister Lars Lökke Rasmussen, partiledare för borgerliga Venstre, att helt stänga dörren.

– Danmark tänker inte delta i något obligatoriskt omfördelningssystem, svarade han på en fråga från Expressen.

Rasmussen ifrågasatte samtidigt hela EU-diskussionen om ett omfördelningssystem.

– Diskussionen måste i stället handla om vad vi gör för att få tillströmningen av flyktingar under kontroll. Hur säkrar vi gränserna?

Röstade nej

Danmark har sedan början av 1990-talet ett undantag från EU:s regler inom flyktingpolitiken. Detta sedan landet röstat nej till Maastrichtfördraget.

Norges statsminister Erna Solberg hyllade flera gånger under presskonferens Sverige för att landet tagit ett så stort ansvar i flyktingkrisen.

– Jag har en enorm respekt för Sveriges förmåga att ta ett så stort ansvar. Det finns inget europeiskt land som tagit ett så stort ansvar, konstaterade hon.

Samtidigt varnade hon för att detta kan drabba Norge framöver om de som sökt asyl i Sverige inte får sådan beviljad.

– När folk har fått avslag flyttar de på sig, och det kan påverka oss alla. Det är en av utmaningarna vi ser framöver. Men till dags dato tror jag Sverige har avlastat många europeiska länder.

Ska diskutera frågan

Norge kommer framöver, trots att landet inte är medlem i EU, att diskutera frågan om man ska ingå i en omfördelningsmekanism.

– Vi har sagt att vi har som intention att ta upp frågan i Stortinget i samband med att vi lägger en proposition om ändringar i budgeten till följd av flyktingutgifterna.

Enligt Erna Solberg måste det nuvarande systemet snabbt göras om så att flyktingar inte har möjlighet att välja vilket land de ska till – ett krav som tidigare också framförts av Stefan Löfven.

– Vi kan inte ha ett system som ger flyktingarna möjlighet att välja land. Då kommer de att välja det land som har den bästa migrationspolitiken, sa hon.

Statsminister Stefan Löfven hävdade på presskonferensen i dag, trots de kyliga beskeden från kollegorna, att de nordiska länderna har mycket att lära av varandra även på integrations- och migrationsområdet.

– Vi kan samarbeta för att hitta de bästa lösningarna och dra nytta av varandras kunskaper.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.