Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark slutar helt med Astra Zenecas vaccin

Matti Sällberg, biomedicinsk analytiker på KI om att Johnson & Johnsons vaccin pausas i USA.
Danmark stoppar Astra Zenecas vaccin helt och plockar det från vaccinprogrammet.
Foto: PATRIK C ÖSTERBERG / MEDIABILD/IBL
Beskedet kommer efter att EMA slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och biverkningar som blodproppar.
Foto: LISA LEUTNER / AP TT NYHETSBYRÅN
Matti Sällberg, vaccinforskare.
Foto: SVEN LINDWALL
Mette Frederiksen, statsminister i Danmark.
Foto: MADS CLAUS RASMUSSEN / EPA / TT / EPA TT NYHETSBYRÅN

Danmark slutar nu helt med Astra Zenecas vaccin.

Detta efter att EMA slagit fast att det finns en möjlig koppling mellan vaccinet och biverkningar som blodproppar. 

Av de som fått vaccinet riskerar en av 40 000 allvarliga biverkningar, enligt Sundhedsstyrelsens chef Søren Brostrøm, skriver Ekstra Bladet.

I Sverige används vaccinet bara för personer som är äldre än 65 år.

– Det är inget konstigt att man gör lite olika, säger vaccinforskaren Matti Sällberg.

Det var den 11 mars som Danmark beslutade att pausa användningen av Astra Zenecas vaccin. Sverige tog samma beslut den 16 mars.

Sedan dess har Danmark inte använt Astra Zenecas vaccin och vid 14-tiden på onsdagen bekräftade danska Läkemedelsstyrelsen att landet helt slopar vaccinet.

Beskedet innebär att Danmark nu måste flytta fram sitt vaccinationsmål, om att alla över 50 ska vara vaccinerade i början av juni, med tre veckor.

Under presskonferensen sa Tanja Erichsen, enhetschef vid Läkemedelsstyrelsen, att det är Danmarks låga smittryck som gör det möjligt för landet att avstå Astra Zenecas vaccin – hade smittspridningen varit högre hade de inte tagit samma beslut.

Drygt en halvtimme in fick presskonferensen plötsligt avbrytas efter att Tanja Erichsen kollapsat framför kameran. Den bakomliggande orsaken är oklar, men enligt Ekstra Bladet ska hon vara på fötter igen.

Används för 65-plussare i Sverige

Sverige valde den 25 mars att återuppta användningen av Astra Zenecas vaccin, men med rekommendationen att det bara ska ges till personer som är 65 år och äldre.

Detta efter att EMA, under sin granskning av vaccinet, kommit fram till att ”nyttan är större än riskerna” och att de misstänkta fallen där personer fått blodproppar, endast rört yngre personer. 

– Vaccinet gör mycket stor nytta för de äldre, många blir svårt sjuka i covid-19 varje dag. Samtidigt har vi inte sett risk för de här sällsynta och allvarliga biverkningarna hos äldre. Det är bakgrunden till att vi häver pausen för personer över 65 år, berättade Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

Vaccinforskaren Matti Sällberg är inte förvånad över Danmarks besked.

– Alla länder här i Europa kommer att göra lite olika, beroende på hur vad de har tillgång på för vaccin, på population och strategi. Det är inget konstigt att man gör lite olika, säger han.

86 fall i Europa

I början på april var EMA helt klara med sin granskning av Astra Zenecas vaccin. Då konstaterade man återigen att vaccinet bör fortsätta användas, men att blodproppar med lågt antal blodkroppar ska listas som ”en väldigt ovanlig sidoeffekt av Vaxzevria (tidigare känt som Covid-19-vaccin Astra Zeneca””. 

Vid den tidpunkten rörde det sig om 86 fall med allvarliga biverkningar i Europa, varav 18 med dödlig utgång. Totalt hade drygt 34 miljoner vaccinationer genomförts. 

Hittills har de flesta av de rapporterade fallen inträffat bland kvinnor yngre än 60 år, inom två veckor efter vaccineringen. 

Det är dock inte utrett vad i vaccinet som skulle kunna orsaka biverkningarna. 

Så gör Norden

Sedan tidigare så har även Norge pausat användningen av Astra Zenecas vaccin. De har inte lämnat något besked kring hur de ska agera framöver. Finland har valt samma spår som Sverige och ger bara vaccinet till personer över 65 år.

Vid sidan av Astra Zenecas vaccin har det även kommer rapporter om blodproppar i samband med vaccination med Janssens coronavaccin, och under tisdagen meddelade tillverkaren att de pausar alla sina leveranser till Europa. 

Enligt källor till Reuters kommer EU inte att förnya avtalen med Astra Zeneca eller Janssen, med anledning av rapporterna om biverkningar.

– Det är jättebra att det finns många producenter och många teknologier, därför att man aldrig vet hur det kommer att utvecklas. Det här vittnar om att EU varit väldigt kloka och inte satsat på ett kort. Nu gjorde man det i Israel och det gick hem, men här har man valt många olika teknologier vilket har medfört en viss flexibilitet i systemet, säger Matti Sällberg.

Kommer man kunna välja bort Astras vaccin?

Sören Andersson på Folkhälsomyndigheten svarar.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.