Danmark slår tillbaka i infekterat fläskbråk

Vi bevakar de största händelserna och sänder live varje dag.
DÅLIGA VILLKOR. Grisarna lever sitt liv instängda i fållor av metall.
Foto: Youtube
HOTET. Annie Lööf har hotat med att ta bort det danska fläsket från skolornas matsedlar om inte grisarna får behålla sin knorr.
Foto: Jens L'Estrade
Annie Lööfs (C) brev.
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT? Nej, det har jag inte köpt på länge. Jag försöker köpa ekologiskt om möjligt.Carina Palmlöf, 52, Studie- och yrkesvägledare, Stockholm.
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT? Jag köper inte danskt kött sedan jag såg en amerikansk dokumentär om matproduktion. Där fanns ett inslag om djurhållning i Danmark.Sofie Björnesson, 27, Order Coordinator, Stockholm.
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT? Nej, deras djurhållning är under all kritk. Julius Collin, 27, statistiker, Stockholm.
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT?Nej, Jag håller mig till svenskt kött.Kalle Ericson, 32, maskinförare, Stockholm
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT?Nej, jag försöker undervika danskt och köpa svenskt. Det känns tryggast och man vill ägrna stödja svenska lantbruk.Sara Forsberg, 27, key account manager, Stockholm, med dottern Juni, 2.
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT?Nej, inte efter alla larm om resistenta bakterier i kött.Charlotta Björn, ekonom, Stockholm, med dottern Bea, 1,5.
Foto: Tommy Pedersen
VÅGAR DU KÖPA DANSKT FLÄSKKÖTT?Nej, det har varit så många larm och skandaler så det vågar jag inte. Lena Palmborg, 67, pensionär, Stockholm.
Foto: Tommy Pedersen
DE HAR TAGIT STÄLLNING MOT DET DANSKA FLÄSKKÖTTET. Marit Paulsen (FP)
Foto: Jens L'Estrade
DE HAR TAGIT STÄLLNING MOT DET DANSKA FLÄSKÖTTET. Gustav Fridolin (MP)
Foto: Jens L'Estrade
DE HAR TAGIT STÄLLNING MOT DET DANSKA FLÄSKÖTTET. Ebba Busch (KD).
Foto: Lisa Mattisson Exp
DE HAR TAGIT STÄLLNING MOT DET DANSKA FLÄSKÖTTET. Stefan Löfven (S)
Foto: Jens L'Estrade
DE HAR TAGIT STÄLLNING MOT DET DANSKA FLÄSKÖTTET. Fredrick Federley (C).
Foto: Robin Aron
1 / 16

Det dansk-svenska griskriget trappas upp.

Här är brevet där näringsminister Annie Lööf (C) nu öppet hotar danska bönder och politiker.

- Låt grisen behålla sin knorr, annars försvinner den danska grisen från matsedeln i svenska skolor, säger Lööf till Expressen.

"Fel av henne" säger Erik Larsen från danska branschorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Hotet mot EU och Danmark framförs i ett brev som Annie Lööf i dag skickar till samtliga gruppledare för Centerpartiet i kommuner och landsting.

- Det är omoraliskt att svenska skolor köper mat från EU-gårdar där djur utsatts för onödigt lidande, säger hon.

Den danska djurhållningen har under lång tid varit starkt ifrågasatt efter rapporter om avklippta knorrar, trånga bås, foder som genmanipulerats och fixeringsställningar för suggor. Nu kommer dessutom rapporter från den danska myndigheten Statens serum institut om ett fjärde bekräftat dödsfall som kan kopplas till en så kallad MRSA-bakterie som blivit resistent mot antibiotika och som hittats hos 88 procent av danska grisar.

- Jag blir otroligt orolig när jag hör om dödsfallen som skett i Danmark, säger Centerledaren Annie Lööf.

Enligt Centerledaren bryter den danska djurhållningen inte bara mot EU-direktiv - utan också mot svenska lagar.

- Vår offentliga plånbok ska inte köpa detta. Danmark och EU måste lyssna på svenskt förnuft, menar Centerledaren, som i eftermiddag gästar Expressens EU-scen vid Sergels torg i Stockholm.

Tycker att EU måste agera

Frågan om lidande grisar i Danmark engagerar flera politiker inför EU-valet på söndag. Ebba Busch-Thor (KD) har till exempel anmält Danmark till EU-kommissionen för brott mot EU:s djurskyddsregler, S-riksdagsledamoten Hans Hoff kräver ett totalt importstopp av danskt fläsk och Annie Lööfs partikamrat Fredrick Federley uppmanar kunderna att bojkotta danskt fläsk.

Folkpartiets Marit Paulsen säger att det nästan råder "katastrofläge" och Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven, som i går gästade Expressens EU-scen, menar också att EU måste agera för att sätta en ny standard:

- Det är klart att det är allvarligt om inte konsumenterna kan lita på att det man köper är hälsosamt. Av det skälet måste vi skärpa upp reglerna när det gäller till exempel användning av antibiotika. Vi behöver också ha en bättre ursprungsmärkning så vi vet var produkterna kommer i från.

"Bryter mot reglerna"

Under Landsbygdsriksdagen i Sandviken tog fler partiledare ställning mot det danska köttet.

- Vi måste se till att EU lever upp till de djurskyddskrav som är satta. Danmark bryter mot dessa regler i dag, sa Gustav Fridolin (MP) då till Expressens reporter Linda Flood.

Flera svenska matbutiker har redan inlett en bojkott och säljer inte längre det danska köttet. Ica Supermarket i Skurup har bara svenskt fläskkött från den 1 juni.

- Kunder kommer fram och tar mig i handen, jag har fått blommor och tårta och det rasar in hejarop i mejlkorgen, säger butikschefen Mikael Karlsson till Expressens reporter Malin Forsberg.

Branschorganisationen Svensk Dagligvaruhandel står dock inte bakom. Organisationens vd Karin Brynell vill i stället "föra en dialog med dansk grisnäring".

- Det är fortfarande så att danskt kött har en viktig roll i svenska butiker, säger hon till TT.

Danmark slår tillbaka

Och nu slår Danmark tillbaka mot den svenska kritiken. För danskarna är det mycket som står på spel. Förra året exporterade man griskött för motsvarande drygt 40 miljarder svenska kronor. Utspelen från svenska politiker är inte välkomna.

- Det menar jag är helt fel sätt att se saken på. Vi anser att den danska lagen stämmer med EU:s direktiv, även om vi gör en annorlunda tolkning, säger Erik Larsen, ordförande för grisproduktionen inom branschorganisationen Landbrug & Fødevarer.

- Vi vet att ni i Sverige ligger före oss på vissa områden, men när det gäller andra parametrar är vi bättre. Vi har till exempel lägre dödlighet bland smågrisar, säger han.

"Kommer kosta mer"

I måndags träffade han representanter för svensk detaljhandel och säger att danska bönder är beredda att föda upp grisar under de villkor som svenskarna kräver, att ge djuren mer utrymme till exempel.

- Det kommer att kosta mer, men om man önskar det, så ska vi leverera, säger Erik Larsen.

Grisbonden Randi Vinfeldt som driver ett ekologiskt jordbruk på Själland säger att hon förstår Sveriges kritik mot den traditionella danska grisproduktionen. På söndag öppnar hon och andra ekologiska grisbönder sina gårdar för besökare.

- När kunderna står i butiken ser köttet likadant ut, bara det att det ekologiska är dubbelt så dyrt. Vi tycker att det är viktigt att de kommer ut och ser hur det produceras, säger hon.

I dag är 1,5 procent av grisköttet som säljs i Danmark ekologiskt.

- Folk talar mycket om det, men de köper inte det, säger Randi Vinfeldt.


Missa inga nyheter – ladda ner Expressens app för iOS och Android.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.