Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danmark rustar efter ökande rysk närvaro

Danmark skärper beredskapen efter Rysslands ökade militära närvaro. Bilden är på ryska militärfordon i närheten av den ukrainska staden Bakhchisarai tidigare i år.
Foto: Ivan Sekretarev

Rysslands ökade militära aktivitet skapar reaktioner på flera håll i Europa.

Danmarks försvarsminister meddelar att landet skärper beredskapen för att säkra danskt luftrum – och i Polen misstänks en högt uppsatt militär ha spionerat åt rysk säkerhetstjänst.

Samtidigt kom vittnesrapporter om att svenska försvaret återigen är aktiva i Stockholms skärgård.

FAKTA

Militär aktivitet den senaste tiden:

28 oktober:

På onsdagen den 29 oktober uppgav Nato att man noterat en ovanligt stor rysk militäraktivitet över europeiskt luftrum.

Bland annat svenskt, norskt och danskt flygvapen kallades in som svar, tisdagen den 28 oktober.

– Vi skickade upp en incidentrote för att identifiera sju ryska militärflyg som befann sig på internationellt luftrum över Östersjön, sade Marie Tisäter vid Försvarsmaktens pressjour.

Enligt försvaret befann sig aldrig de ryska planen i svenskt luftrum.

Nyhetsbyrån AP uppgav att det rörde sig om bombplan av modell Tu-95 Bear H, MiG-31-plan.

Norska försvarsmakten sade att norska plan hade hejdat en formation av Bear-bombflyg och tankplan väster om Norge. Tankplanen vände, men bombplanen ska ha fortsatte söderut ända till västra Portugal och Spaniens internationella luftrum.

17 oktober:

Svenska Försvarsmakten meddelar att man har tagit emot uppgifter om främmande undervattensverksamhet i Stockholms skärgård.

Sökandet pågick i en veckan, tills man den 24 oktober avslutade operationen.

Då hade försvaret inte kunnat bekräfta någon undervattensverksamhet i skärgården - men att det troligtvis pågått under veckan.

– Vi bedömer att den eller de som har kränkt våra vatten nu har lämnat. Det är mycket svårt, men vi gör bedömningen att det inte ger oss mer information att vara där ute, sade ställföreträdande insatschef Anders Grenstad.

Enligt försvarsexperter var det självklart att misstänka Ryssland. Även tidigare utrikesminister Carl Bildt var inne på samma spår.

– Det spekuleras mycket i detta, Ryssland är ju det som misstänks alldeles självklart, sade han i en intervju med Dagens Nyheter.

11 oktober:

Finska forskningsfartyget Arandas arbete på internationellt vatten - öster om Gotland - uppgavs ha störts vid två tillfällen av ett ryskt örlogsfartyg.

Fartyget försökte hindra Arandas framfart och vid den senare händelsen flög även en helikopter över fartyget.

Sverige skickade då ett Jasplan till området för att söka, men varken örlogsfartyget eller helikoptern syntes då till.

Ombord fanns även en grupp svenska forskare från SMHI.

– De kände sig hotade, det är inte en trevlig situation. Jag tror att de försökte sända en signal, men de gjorde inga försök att ta radiokontakt, sade Lea Kauppi generaldirektör på Finlands miljöcentral Syke.

2 oktober:

Svenska Dagbladet avslöjar att ryska stridsflyg flera gånger närmat sig svenska spaningsplan i internationellt luftrum på ett hotfullt sätt.

Det ska ha skett på 12 500 meters höjd där svenska signalspaningsplan av typen Gulfstream verkar. Flera gånger ska Ryssland ha startat jaktflyg från Kaliningrad-enklaven mot de svenska planen.

Det ovanliga i händelsen var att de ryska planen närmade sig på ett hotfullt sätt.

Den allvarligaste incidenten inträffade den 16 juli då de svenska spaningsflygen flög i internationellt luftrum utanför Kaliningrad.

Enligt SvD flög ett av de ryska planen så nära som 10 till 15 meter.

17 september:

Expressen avslöjade att ryska stridsflygplan korsat svenska territorialgränsen söder om Öland vid 12-tiden den 17 september.

Det rörde sig om två ryska attack- och bombflygplan. Försvarsmaktens bedömning var då att kränkningen var ett test av den svenska beredskapen, enligt vad Expressen erfar.

Ryska stridsplan befann sig även i brittiskt luftrum.

På flera håll i Europa har den ryska militära närvaron varit stor under den senaste veckan. Under onsdagen hejdades totalt 26 ryska bombplan, tankfartyg och stridsplan under militära övningar kontinenten över, rapporterar Daily Mail.

Nyligen greps även en högt uppsatt polsk militär misstänkt för att ha fört vidare information till ryska säkerhetsstyrkor. Förhöjningen av rysk spionverksamhet skapar oro för en situation som liknar den under kalla kriget, skriver tidningen.

Enligt Gromoslaw Czempinski, tidigare chef för Polens säkerhetstjänst, är den ökade aktiviteten förväntad.

– Det finns spänningar mellan Ryssland och Europa, och de skulle naturligtvis vilja veta mycket mer om sanktioner och relationerna mellan länderna, säger han till Daily Mail.

En representant för Polens parlament uppger att gripandet skedde i syfte att skicka ett meddelande till ryska säkerhetsstyrkor om att Polen inte ska ses som ett enkelt mål för att få ut uppgifter om EU:s eller Natos strategier.

Danmarks beredskap höjs

Under lördagen meddelade även Danmarks försvarsminister Nicolai Wammen att landet höjer sin försvarsberedskap efter Rysslands ökade aktivitet. I flera månader har den ryska militären testat Danmarks och Natos luftförsvar.

– Vi ska ta den här situationen på allvar. Allvar i den meningen att när vi nu ser en ökad rysk verksamhet i danskt närområde måste vi vara beredda på att visa att vi har våra flyg i luften när det behövs, säger Nicolai Wammen till tidningen Berlingske.

Det var förra fredagen som det svenska försvaret avbröt den uppmärksammade underrättelseoperationen som då pågått i en vecka.

I går kunde Expressen berätta att försvaret på nytt varit aktiva i Stockholms skärgård.

Enligt flera av varandra oberoende vittnen var militären på besök i Stavsnäs i Stockholms skärgård under fredagen för att prata med ortsbor.

Marie Tisäter, jourhavande informatör vid försvaret, vill inte kommentera uppgifterna, men säger att försvaret följer upp de tips som de får från allmänheten kontinuerligt.

– Vi följer upp de här tipsen på olika sätt och ibland vill vi titta närmare på dem. Ibland åker vi ut och träffar personer som har sett någonting, och ibland åker vi ut med fartyg, säger hon.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.