Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danmark avvisar ukrainska flyktingar vid tyska gränsen

Följ senaste nytt om kriget i Ukraina i Expressens livesändning – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: Jonathan Alpeyrie/SIPA/Shutterstock / TT NYHETSBYRÅN
Foto: FRITZ SCHIBLI / KVP

Hundratals ukrainska flyktingar som är passlösa eller vill vidare till Sverige har avvisats av Danmark vid gränsen till Tyskland, rapporterar Danmarks Radio.

Men ett kryphål i lagen kan uppstå på torsdag, enligt Jyllands-Posten.

Varje dag avvisar den danska gränspolisen 10-20 flyktingar som inte har godkända pass eller vill använda Danmark som transitland till Sverige eller ett annat nordiskt land. Sedan i fredags har minst 250 flyktingar skickats tillbaka till Tyskland och hänvisats till att ta färjan från Kiel om de vill till Sverige.

Kritik 

Orsaken till situationen är Danmarks inreseregler. Bara den som har ett biometriskt pass, försett med ett elektroniskt chip med identitetsinformation, eller den som vill söka asyl i Danmark släpps över den danska gränsen.

Reglerna får kritik från bland andra lokalpolitikerna i gränsstaden Flensburg och Radikale Venstre. Partiet vill ha en lagändring för att underlätta för flyende ukrainare att ta sig genom landet. Men utrikes- och integrationsminister Mattias Tesfaye (S) anser inte att flyktingarna från Ukraina ska få resa genom Danmark för att ta sig till något av de andra nordiska länderna.

”Jag håller med om att vi är i en allvarlig situation. Och det är just därför jag anser att man inte bara ska kunna resa upp genom Europa utan att vara registrerad och det är dokumenterat vem man är. Jag har också ett ansvar för Danmarks säkerhet”, säger Mattias Tesfaye till Danmarks Radio.

Kryphål kan uppstå 

Men enligt Jyllands-Posten kan det uppstå ett kryphål i lagen på torsdag när en särskild lag om uppehållstillstånd för ukrainska flyktingar väntas träda i kraft. Då kommer ukrainare med äldre pass att kunna ansöka om uppehållstillstånd när de kommer till Danmark.

Då får de ett preliminärt dokument som beviljar vistelse i fyra veckor. Under den perioden förväntas de ta fingeravtryck och passfoton. Men i praktiken står det ukrainarna fritt att resa vidare till ett annat land om de vill, skriver tidningen och hänvisar till uppgifter från danska utlännings- och integrationsministeriet.

Sverige släpper in 

Sverige har en annan hållning än Danmark till de ukrainska flyktingar.

– De som inte har något pass eller visering överlämnas till Migrationsverket som får avgöra hur de ska hanteras. Men det är inte många som hanteras på detta sättet. När vi pratar med folk vid gränsen och förklarar situationen brukar det leda till att de söker asyl enligt massflyktsdirektivet, säger Mats Berggren som är chef för gränspolisen i region syd.

Mats Berggrens ansvarsområde omfattar Skåne, Blekinge och Kronobergs län.

– Vi känner att vi har hyfsad koll. De flesta flyktingar kommer via Karlskrona, därefter Ystad och Trelleborg och via Öresundsbron. På de stora färjelägena är Migrationsverket på plats med oss, därför blir det en ganska smidig hantering.

Underlätta och hjälpa 

Sedan 1 mars har cirka 9000 flyktingar kommit in i Sverige via region syds område. Enligt Mats Berggren är gränspolisens huvuduppgift nu att underlätta för Migrationsverket och hjälpa flyktingarna.

– Sedan ska vi också hålla i vårt gränspolisiära uppdrag och hitta folk som gömmer sig i flödet. Vi har lite människosmugglingsärenden och lite annan brottslighet. I början var det många kom i egna bilar, nu kommer många till fots. Det är kvinnor och barn i huvudsak. Det är också en hel del andra som inte är ukrainare men som haft uppehållsrätt av skyddsskäl i Ukraina, säger han.

Vid danska gränsen till Tyskland skickas flyktingar som har uppehållstillstånd i Ukraina men är medborgare i ett land utanför EU, tillbaka till Tyskland.

Första ukrainska flyktingarna till Bert Karlssons anläggning

Första ukrainska flyktingarna till Bert Karlssons anläggning: ”En av de första nätterna som jag sovit de senaste tre veckorna”.

Långa köer utanför Migrationsverket: ”Många väljer att se det positiva”

Antalet flyktingar från Ukraina nu 2,8 miljoner – många tar sig till Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.