Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Danius träffade kungen i en och en halv timme

Sara Danius och kungens möte varade i en och en halv timme.Foto: VILHELM STOKSTAD/TT / TT NYHETSBYRÅN
”Alla problem är till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare”, var kungens kommentar till krisen i Svenska Akademien på måndagen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius tog tunga kliv uppför stentrappan till Drottningholms slott och i ett anonymt besöksrum satt kungen och väntade.

I en och en halv timme pratade de två om krisen i Svenska Akademien.

Krisen som har sin upprinnelse i advokatbyråns utredning om kulturprofilen Jean-Claude Arnault – som Sara Danius enligt uppgift ska ha burit i sin handväska.

Det var sen eftermiddag i söndags när Sara Danius gick upp för stentrappan till Drottningholms slott.

Hon hade välkomnats av slottsvakten efter att ha blivit kallad till kungaparets bostad för möte.

Inne i ett tämligen anonymt besöksrum tog kung Carl Gustaf, Svenska Akademiens höge beskyddare, emot henne.

Under nästan en och en halv timme stängde de in sig – utan någon annan närvarande. Inte ens kungens adjutant, som ständigt brukar finnas intill honom vid officiella uppdrag.

 

LÄS MER: Utredningen: Jean-Claude Arnault avslöjade namnen på sju Nobelpristagare 

 

Trots den sena timmen bjöds det inte på mat eller tilltugg. Det var ett rent arbetsmöte och kungen ville snabbt och effektivt bli informerad om vad som händer i Akademien efter att tre ledamöter meddelat att de hoppat av.

Kungen lovade Sara Danius tid

Akademien, som utser Nobelpristagare, är starkt förknippad med kungen och han ville personligen inte se Sveriges stolthet utomlands solkas ner av en infekterad personstrid.

Samtidigt var han noga med att det här är en sak för Akademien själv att lösa – och lovade Sara Danius tid.

De röster som höjts efter mötet, om att kungen själv bör gå in och agera i sin roll som beskyddare, lyssnar han inte på. Inte än.

 

LÄS MER: Svenska Akademien röstade om att begränsa Katarina Frostensons roll 

 

– Han kanske skulle säga till ständiga sekreteraren, att ni får plocka ihop ett nytt gäng, sa litteraturkritikern Ingrid Elam i SVT:s "Agenda" på söndagen. 

– Det förefaller som ett mer realistiskt förslag än att låta den här graven öppnas, instämde förläggaren Svante Weyler.

”Ett unikt läge”

Kungen nöjer sig i dagsläget med att bli informerad. Han förväntar sig att bli det av just Sara Danius. I fredags fick han höra om alla avhopp via medierna och hovet – och inte direkt från Akademien. Det reagerade han på.

– Det kan bli fler möten med Sara Danius, men det är ingenting som är bestämt nu, säger Margareta Thorgren, informationschef vid hovet.

”Alla problem är till för att lösas och det tror jag att vi gör förr eller senare”, var kungens kommentar till krisen i Svenska Akademien på måndagen.Foto: ANDERS WIKLUND/TT / TT NYHETSBYRÅN

Kan det bli aktuellt för kungen att själv agera för Akademiens bästa?

– Det här är ett unikt läge och därför är det ingenting som hovet går in och spekulerar kring.

Krisen i Svenska Akademien tog sin början efter att Dagens Nyheter i en lång rad artiklar rapporterat om anklagelser om sextrakasserier utförda av Jean-Claude Arnault, gift med Svenska Akademiens ledamot Katarina Frostenson.

Utöver sextrakasserier anklagades Arnault för att ha läckt namn på Nobelpristagare.

 

LÄS MER: Svenska Akademien tar bort namn på personal på sin hemsida 

 

Svenska Akademien har också misstänkt jäv eftersom Akademien betalat ut pengar till Arnaults kulturklubb Forum, som Frostenson är delägare i.

– Det kom som en stor överraskning för alla ledamöter. Akademien får inte dela ut pengar till en ledamot. Så vi har brutit mot våra egna jävsregler. Ansvaret är vårt, men visst är det märkligt att vi inte fått veta. Från och med nu vill jag att alla ledamöter årligen uppger sina sidoverksamheter, har Sara Danius sagt i en intervju med Svenska Dagbladet.

”Det kom som en stor överraskning för alla ledamöter”, har Sara Danius sagt till SvD om att Katarina Frostenson är delägare i Jean-Claude Arnaults kulturklubb Forum.Foto: HENRIK MONTGOMERY/TT / TT NYHETSBYRÅN

Ledamöterna förbjöds ta kopior av utredningen

Svenska Akademien lät anlita advokatbyrån Hammarskiöld & Co för att utreda Akademiens band till Arnault. Utredningen, som enligt Dagens Nyheter bland annat visat hur Arnault läckt uppgifter om sju Nobelpristagare och namn på nya ledamöter innan de presenterats, blev klar under våren och presenterades under speciella omständigheter.

Akademiens ledamöter kallades, enligt uppgifter till Expressen, till advokatbyrån Hammarskiölds kontor på separata tider där de fick omkring en timme på sig att läsa utredningen.

 

LÄS MER: Tre ledamöter lämnar Svenska Akademien 

 

Alla ledamöter förbjöds att ta kopior av utredningen och förmanades att inte yppa något om innehållet i utredningen – alls.

Utredningen ska finnas i Sara Danius handväska

Dagens Nyheter publicerade på söndagskvällen flera uppgifter ur utredningen. Förutom uppgifter om läckor har utredningen enligt DN slagit fast att Jean-Claude Arnaults och Katarina Frostensons användning av Akademiens lägenhet som "olovligt förfogande".

Katarina Frostenson och Jean-Claude Arnaults användning av Svenska Akademiens lägenhet i Paris slås fast som ”olovligt förfogande” i utredningen, enligt DN.Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES

Två kopior av utredningen ska, enligt källor till Expressen finnas. En finns förvarad på advokatbyrån och en i Sara Danius handväska, uppger källor.

– Hon har gått omkring med den i sin väska. De andra nekades att behålla exemplaren, säger en uppgiftslämnare.

Expressen har sökt Sara Danius via mejl utan framgång. Tidigare under dagen meddelade hennes assistent att hon inte kommer att göra några uttalanden. 

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.