Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danius, Espmark och Englund återvänder till Svenska Akademien

Sara Danius lämnade Svenska Akademien i april 2018. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Horace Engdahl vid ett av Svenska Akademiens sammanträden i april 2018. Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Peter Englund vid tillkännagivandet av nobelpristagaren i litteratur 2012. Foto: DAVID SICA / STELLA PICTURES
Författaren Kjell Espmark (till höger). Foto: Olle Sporrong
Sara Danius på Albert Bonniers Förlags sensommarfest. Foto: OLLE SPORRONG

Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund återvänder till Svenska Akademien, uppger Svenska Dagbladet.

Ledamöterna krävde att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna Akademien – nu tvingas de vika sig för Engdahl.

”De tre avhopparna skämmer ut sig genom att detta misslyckade försök till maktspel”, skrev Engdahl redan när kravet ställdes.

Flera ledamöter har lämnat Svenska Akademien sen i våras. Inför sommaren fanns bara nio aktiva ledamöter kvar – det är inte tillräckligt många för att kunna välja in nya ledamöter. Det försatte Akademien i ett dödläge: För att nya medlemmar ska kunna väljas in krävs tolv ledamöter.

Nu meddelar avhopparna Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund att de återvänder till Svenska Akademien.

– Vi är beredda att hjälpa till, säger Espmark till Svenska Dagbladet.

Krävde att Horace Engdahl skulle lämna

När trion lämnade Akademien ställde de kravet att ledamoten Horace Engdahl skulle lämna. Nu väljer de alltså att återvända, trots att Engdahl sitter kvar.

– Ja det är en svår sak, därför att det är så att han gör ju inte det. Och då måste vi ju ställa oss frågan: Vilket är viktigast, omsorgen om Akademien eller personfrågan? Trots att våra villkor inte är uppfyllda har vi gjort det övervägandet att Akademien är så pass mycket viktigare än personfrågan, att vi trots våra betänkligheter ställer upp, säger Espmark till SvD.

Vidare säger Espmark till SvD att beslutet kom efter att han, Danius och Englund pratat sig samman.

– Det är helt enkelt ett stort ansvar för Akademien som faller på oss, säger Espmark till SvD.

Horace Engdahls svar: ”Skämmer ut sig”

Nu ska Svenska Akademien försöka få in nya namn i institutionen. Det kan bli svårt, menar Espmark. Nobelstiftelsens styrelseordförande Carl-Henrik Heldin är inne på samma spår:

– Det är första steget i den långa processen för återupprättelse som på inget vis är slutförd. De måste arbeta hårt nu med att komma till rätta med de problem som finns, säger han till SvD.

Första sammankomsten för hösten hålls torsdagen den 6 september.

När Danius, Espmarks och Englunds krav lämnades i maj svarade Horace Enghdal stenhårt:

”Så skönt, då blir vi av med dem. Jag är vald till stol nr 17 på livstid och kommer förvisso att sitta kvar till min död. De tre avhopparna skämmer ut sig genom att detta misslyckade försök till maktspel”, skrev Engdahl i en kommentar.

Engdahl fortsatte:

”Dessa tre har som avhoppare inte rätt att komma med några krav eller önskningar alls. Ingen kan neka dem nöjet att sura tillsammans, men för de återstående aktiva ledamöterna i Akademien har deras uppfattning ingen som helst betydelse.”

Grundar sig i Arnault

Kravet på att få Engdahl att lämna Svenska Akademien kom som en följd av den gångna höstens och vårens metoo-våg, där den så kallade kulturprofilen Jean-Claude Arnault – gift med ledamoten Katarina Frostenson – anklagades för sexuella övergrepp och därefter för att ha haft för djup inblandning i Akademiens arbete.

Arnault är, mot sitt nekande, åtalad för två fall av våldtäkt. Under hela skandalen har han backats av sin vän, Horace Engdahl som dessutom satt som ständig sekreterare i Akademien under tiden flera av de påstådda övergreppen ska ha begåtts.

När Danius, Espmark och Englund meddelade sina avhopp skrev de, i ett brev:

”I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden. Ett första steg måste vara att välja in en framstående jurist på stol nr 1. Ett oavvisligt villkor är dock att kulturprofilens outtröttlige förespråkare, Horace Engdahl, lämnar Akademien.”

De har lämnat – och de är kvar

Fyra medlemmar har formellt beviljats utträde ur Svenska Akademien. Det är Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Klas Östergren och Sara Stridsberg.

Ytterligare fyra har sagt att de lämnar: Sara Danius, Kjell Espmark, Peter Englund och Katarina Frostenson. Nu meddelar alltså Danius, Espmark och Englund att de återvänder.

De tio som stannat i Svenska Akademien är Horace Engdahl, Kristina Lugn, Anders Olsson, Göran Malmqvist, Bo Ralph, Sture Allén, Tomas Riad, Jesper Svenbro, Jayne Svenungsson, Per Wästberg.