Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danius efter avgången: ”Alla traditioner inte värda bevara”

Sara Danius lämnar Akademien. ”Alla traditioner är inte värda att bevara”, skriver hon. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: JANERIK HENRIKSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Svenska Akademien ska vara en kraft som kämpar mot kvinnoförnedrande uttryck.

Det säger Sara Danius i ett uttalande till nyhetsbyrån TT dagen efter att hon lämnat Akademien.

”Alla traditioner är inte värda att bevara”, skriver hon.

På torsdagskvällen meddelade Svenska Akademiens ständiga sekreterare Sara Danius att hon lämnar sin stol i Akademien, liksom uppdraget som ständig sekreterare.

– Det var Akademiens vilja och jag rättade mig efter den, sa hon till journalister utanför Börshuset under torsdagen.

Nu uttalar hon sig genom ett meddelande till TT, en dag efter beslutet att lämna Akademien.

I sitt meddelande betonar Sara Danius att Svenska Akademien är betydelsefull – men att den ändå bör förändras.

”Alla traditioner är inte värda att bevara. Oberoende från makten är inte detsamma som att ställa sig över vår tids mest självklara värderingar. Tvärtom har Akademien sin ställning endast genom att tjäna och vinna legitimitet från hela det svenska folket. Jag tackade ja till att arbeta som ständig sekreterare därför att jag uppfattade ett stöd för ambitionen att varsamt men målmedvetet modernisera Akademien”, skriver hon bland annat och fortsätter:

”Att vårda ett arv får inte bli en arrogans och distans till samhället i stort. Tendenser till vänskapskotterier hör inte hemma i vår tid.”

Tackar för stödet

Sara Danius tackar för allt stöd som riktats till henne under de senaste dagarna och vädjar till Akademien om att de ska fortsätta det arbete som hon påbörjade.

”Etiken måste sättas i högsätet, och strikta regler för beslutsfattande, jäv och sekretess måste finnas och följas. Brott och fusk måste beivras och anmälas till rättsvårdande myndighet. Svenska Akademien bör dessutom vara en kraft som tydligt verkar mot otidsenliga maktförhållanden eller kvinnoförnedrande uttryck.”

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!