Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danius dubbla dag – gick på visning innan beskedet

Sara Danius gick på catwalken under Stockholms modevecka. Foto: Expressen TV
Sara Danius lämnade Svenska Akademien i april 2018. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sara Danius kommer tillbaka till Svenska Akademien.

Beskedet höll hon hemligt in i det sista:

Bara timmar innan det offentliggjordes gick hon på catwalken för Camilla Thulin.

På torsdagseftermiddagen lämnade Sara Danius, Kjell Espmark och Peter Englund beskedet att de kommer tillbaka till Svenska Akademien. I maj hoppade de av med kravet att ledamoten Horace Engdahl skulle tvingas lämna – men nu har de återvänt för att nya ledamöter ska kunna väljas in.

Bara timmar innan beskedet kom var Sara Danius upptagen med något helt annat. Tillsammans med 15 andra modeller gick hon en visning för designern Camilla Thulin på Grand Hôtel i centrala Stockholm. Visningen är en del av Stockholms modevecka, och Sara Danius gick iförd ”den ultimata knytblusen”.

Foto: Expressen TV

Designern: ”Hon skötte sig”

Blusens tryck har tagits fram specifikt efter Sara Danius önskemål, och är tryckt vid Comosjön i Italien.

– Sara är en mycket god väninna till mig och jag frågade henne om hon ville designa en speciell knytblus till vår höstkollektion. ”Det är klart jag vill”, sa hon. Jag levererar ju knytblusar till henne redan. Den blusen Sara bar utanför Akademien kommer till exempel från mig, säger designern Camilla Thulin till Aftonbladet.

Om Sara Danius insats som modell säger hon:

– Hon skötte sig precis som hon skulle göra.

Foto: Expressen TV

Dominika Peczynski på plats med kärleken

Sara Danius var inte den enda namnkunniga modellen på visningen. Bland modellerna syntes också skådespelerskan Ewa Fröling, PR-kvinnan och artisten Dominika Peczynski, kocken och författaren Monika Ahlberg och chefen för GP:s ledarsida, Alice Teodorescu.

I publiken fanns bland andra ex-finansministern – tillika modellen Dominika Peczynskis fästman – Anders Borg, skådespelerskan Regina Lund, artisten Mariette och konstnären Ernst Billgren.

”Majestätiskt stram i hög svinrygg”

Expressen kulturs kritiker Gunilla Brodrej skriver, om Sara Danius framträdande:

”Först kommer Sara Danius in, majestätiskt stram i hög svinrygg, röda läppar och knytblusen som hon designat för Camilla Thulin. Den presenteras som 'den ultimata knytblusen' och det röda mönstret på svart tyg i siden/lycra är den feministiska knutna näven.”