Sara Danius tillsammans med Akademiledamoten Sara Stridsberg, efter att de lämnat Börshuset och Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNSara Danius tillsammans med Akademiledamoten Sara Stridsberg, efter att de lämnat Börshuset och Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Sara Danius tillsammans med Akademiledamoten Sara Stridsberg, efter att de lämnat Börshuset och Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson är numera tillfällige ständiga sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅNAnders Olsson är numera tillfällige ständiga sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson är numera tillfällige ständiga sekreterare.  Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

Danius assistent lämnar nu Svenska Akademien

Publicerad

I förra veckan lämnade två personer Svenska Akademiens arbete – nu hoppar också en nyckelmedarbetare på kansliet av.

Samtidigt har de kvarvarande ledamöterna beslutat att ge en enig röst utåt och inte prata med medierna.

– Han kommer att återkomma, säger hustrun till Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare.

Svenska Akademien tappade i torsdags två ledamöter.

Den ständiga sekreteraren, Sara Danius, meddelade att hon lämnar sin stol och därmed också uppdraget som ständig sekreterare.

Och ledamoten Katarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, avstår tills vidare från att delta i Akademiens arbete.

Nu står det också klart att en nyckelperson på Akademiens kansli i Gamla stan lämnar sin tjänst. Det är Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreteraren.

Hon har sagt upp sig från sitt arbete, men avstår själv från att kommentera beslutet utan hänvisar till ett kommande pressmeddelande.

Beslutet för att enas

Samtidigt har de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien under helgen haft krismöte – där man bland annat har enats om att inte prata med medierna eller kommunicera utåt. Det riskerar att ge en spretig bild, menar ledamöterna som nu vill samla sig för att rädda Akademiens anseende.

I stället är det den tillfällige ständiga sekreteraren, Anders Olsson, som ska sköta all kontakt med medierna.

Men när Expressen söker honom per telefon svarar hans hustru och meddelar att Olsson inte finns tillgänglig.

– Han kommer att återkomma, säger hon.

När kommer han att göra det?

– Det vet inte jag.

Krisen i Svenska Akademien har fördjupats kraftigt och nådde kulmen i förra veckan när Sara Danius avgick.

Sara Danius mötte motstånd

Bakgrunden till krisen är att Akademiledamoten Katarina Frostensons make, kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för grova sexuella trakasserier och övergrepp mot ett stort antal kvinnor. Sara Danius förklarade i sin roll som ständig sekreterare att Akademien tog anklagelserna på stort allvar och hon valde att anlita en advokatbyrå för att låta göra en egen utredning om det som skett.

När utredningen var klar, och rekommenderade en polisanmälan, mötte Danius motstånd och hennes förslag till åtgärder röstades ned. Som en protest lämnade tre ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – Svenska Akademien.

Jean-Claude Arnault har konsekvent nekat till anklagelserna. Ekobrottsmyndigheten har efter en anmälan om ekonomiska oegentligheter på hans kulturscen valt att inte inleda någon förundersökning.

– Jean-Claude sa: "Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter". Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. Nu hoppas vi att den saken är borta och att det lilla som finns kvar reds ut och att stormen därefter blåser över. Så att han får lite lugn och ro snart, har hans advokat Björn Hurtig tidigare sagt.

Relaterade ämnen

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Expressens startsida

Mest läst i dag