Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Danius assistent lämnar nu Svenska Akademien

Sara Danius tillsammans med Akademiledamoten Sara Stridsberg, efter att de lämnat Börshuset och Svenska Akademiens sammanträde på torsdagen. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN
Anders Olsson är numera tillfällige ständiga sekreterare. Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT / TT NYHETSBYRÅN

I förra veckan lämnade två personer Svenska Akademiens arbete – nu hoppar också en nyckelmedarbetare på kansliet av.

Samtidigt har de kvarvarande ledamöterna beslutat att ge en enig röst utåt och inte prata med medierna.

– Han kommer att återkomma, säger hustrun till Anders Olsson, tillfällig ständig sekreterare.

Svenska Akademien tappade i torsdags två ledamöter.

Den ständiga sekreteraren, Sara Danius, meddelade att hon lämnar sin stol och därmed också uppdraget som ständig sekreterare.

Och ledamoten Katarina Frostenson, gift med kulturprofilen Jean-Claude Arnault, avstår tills vidare från att delta i Akademiens arbete.

Nu står det också klart att en nyckelperson på Akademiens kansli i Gamla stan lämnar sin tjänst. Det är Margaretha Söderling, assistent till den ständiga sekreteraren.

Hon har sagt upp sig från sitt arbete, men avstår själv från att kommentera beslutet utan hänvisar till ett kommande pressmeddelande.

Beslutet för att enas

Samtidigt har de kvarvarande ledamöterna i Svenska Akademien under helgen haft krismöte – där man bland annat har enats om att inte prata med medierna eller kommunicera utåt. Det riskerar att ge en spretig bild, menar ledamöterna som nu vill samla sig för att rädda Akademiens anseende.

I stället är det den tillfällige ständiga sekreteraren, Anders Olsson, som ska sköta all kontakt med medierna.

Men när Expressen söker honom per telefon svarar hans hustru och meddelar att Olsson inte finns tillgänglig.

– Han kommer att återkomma, säger hon.

När kommer han att göra det?

– Det vet inte jag.

Krisen i Svenska Akademien har fördjupats kraftigt och nådde kulmen i förra veckan när Sara Danius avgick.

Sara Danius mötte motstånd

Bakgrunden till krisen är att Akademiledamoten Katarina Frostensons make, kulturprofilen Jean-Claude Arnault anklagas för grova sexuella trakasserier och övergrepp mot ett stort antal kvinnor. Sara Danius förklarade i sin roll som ständig sekreterare att Akademien tog anklagelserna på stort allvar och hon valde att anlita en advokatbyrå för att låta göra en egen utredning om det som skett.

När utredningen var klar, och rekommenderade en polisanmälan, mötte Danius motstånd och hennes förslag till åtgärder röstades ned. Som en protest lämnade tre ledamöter – Klas Östergren, Kjell Espmark och Peter Englund – Svenska Akademien.

Jean-Claude Arnault har konsekvent nekat till anklagelserna. Ekobrottsmyndigheten har efter en anmälan om ekonomiska oegentligheter på hans kulturscen valt att inte inleda någon förundersökning.

– Jean-Claude sa: "Det har inte begåtts de felaktigheter som påstås. Det är dumheter". Men det är klart att det är jobbigt för honom att man ideligen försöker hitta saker att komma åt honom med. Det är klart att det känns jobbigt. Nu hoppas vi att den saken är borta och att det lilla som finns kvar reds ut och att stormen därefter blåser över. Så att han får lite lugn och ro snart, har hans advokat Björn Hurtig tidigare sagt.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!