Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Danielsson tog ledigt – mitt i flyktingkrisen

Migrationsverkets generaldirektör Anders Danielsson kritiseras efter att han tog semester mitt under krisen.
Foto: Christian Örnberg
Under semestern sprang han ett maratonlopp i Beirut.

Flyktingkris, bostadsbrist och beordrad övertid för Migrationsverkets anställda.

Då valde myndighetens generaldirektör, Anders Danielsson att ta semester, ett beslut som får stark kritik från såväl anställda som facket.

Beslutet försvaras av Migrationsverkets kommunikationsdirektör, Mikael Hvinlund.

– Jag tror att de anställda förstår att även han behöver semester, säger han till TV4 Nyheterna.

De anställda på Migrationsverket är för närvarande hårt pressade och de har vid flera tillfällen blivit beordrade att arbeta övertid.

När sedan julledigheten ställdes in var det droppen för många anställda, de kände att gränsen var nådd.

– Vi har många som har jobbat mycket övertid, många dagar är det 8-21. Därför hade många sett fram emot julledigheten och att få vara med familjen, säger Francisco Corranza, handläggare på Migrationsverket, till TV4 Nyheterna.

Nu nås de även av beskedet att generaldirektören, Anders Danielsson, åkte på semester under den mest kritiska veckan hittills.

Åkte till Libanon

Enligt TV4 Nyheterna var Danielsson under den 4-11 november i Beirut, Libanon, där han bland annat deltog i ett maratonlopp under söndagen.

Enligt maratonloppets hemsida kan man utläsa att Anders Danielsson tog sig runt på strax över fyra och en halv timme, och att det placerade honom på plats 302.

Trots irritationen försvaras tilltaget av Mikael Hvinlund, kommunikationsdirektör på Migrationsverket.

– Han har också utfört arbete och haft kontakt med regeringen under vistelsen, så det har inte varit en hel semester, säger han till TV4 Nyheterna.

Men hos de anställda på myndigheten verkar inte beslutet ha sålts in.

"Ohållbar situation"

Ett protestbrev skickades under fredagen till generaldirektör Anders Danielsson, och de får stöd av facket.

Där beskrivs situationen som kaotisk där vissa anställda inte vet vem som är deras chef, medan andra inte kan börja jobba eftersom myndigheten inte hinner få fram några datorer.

– Våra medlemmar på Migrationsverket gör ett fantastiskt arbete, de är lokala, ställer upp oh jobbar mycket övertid. Men personalen går på knäna, situationen är ohållbar och det krävs förändringar av personalpolitiken, säger Britta Lejon, ordförande för fackförbundet ST, i ett pressmeddelande.

Vill inte kommentera

Samtidigt förstår hon att det tuffa läget kommer att fortsätta, men menar att det är något som Migrationsverket måste lösa.

– Jag kräver att ledningen lyssnar till våra medlemmar och hittar långsiktiga lösningar där personalen får vila, återhämtning och en bättre arbetsmiljö, säger Britta Lejon.

Expressen har sökt Anders Danielsson för en kommentar, men har inte fått några svar.

I stället är det Mikael Hvinlund som förklarar hur det ligger till.

– Hans semester var planerad sedan lång tid tillbaka, redan innan sommaren beviljades ledigheten för att han skulle vara med i Beirut Maraton, säger han.

Jobbade i Libanon

Mikael Hvinlund pekar på att Anders Danielsson till vardags är tillgänglig sju dagar i veckan, inte minst när trycket mot myndigheten är så högt som det är i dagsläget.

– Anders Danielsson kommer att jobba hela julen också, precis som vissa medarbetare nu kommer att få göra. Han jobbade även en hel del även under ledigheten i Beirut. Som generaldirektör är man aldrig helt ledig, säger han.

Att semestern inföll samtidigt som det högsta söktrycket någonsin noterades hos Migrationsverket var således en ren tillfällighet.

Enligt Mikael Hvinlund finns det inget semesterstopp på myndigheten, varken för anställda eller för generaldirektören.

Han tillägger dock att man från ledningens håll arbetar hårt för att de anställda ska slippa jobba övertid.

– Det är väldigt viktigt att få till, så att människor vet när de börjar och slutar. Men man ska komma ihåg att vi har anställt närmare 2000 personer bara i år, det tar tid innan alla är i arbete och allt fungerar som det ska, säger han.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.