Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Nyqvists egna ord om barndomen

I förra veckan kom beskedet att Daniel Nyqvist inte kommer kunna dömas till fängelse eftersom han är allvarligt psykiskt sjuk.
Daniel Nyqvist upptäckte under sin barndom att han ”inte var som alla andra”.Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Han föredrog att dra sig undan och hålla sig inomhus.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nya detaljer om barndomen framkommer efter att han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade två personer på öppen gata i Linköping i oktober 2004. 

Och nu framkommer fler detaljer om honom, efter att han genomgått en rättspsykiatrisk undersökning.

Han upptäckte under barndomen att ”han inte var som andra och föredrog att dra sig undan”. 

Och han ville inte vara utomhus för att det var ”för mycket solsken”. 

Daniel Nyqvist, 37, hade en allvarligt psykisk störning, då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, knivdödades på öppen gata i Linköping i oktober 2004. 

Han har även nu en allvarligt psykisk störning. Det har framkommit efter att han har genomgått en RPU, en rättspsykiatrisk undersökning. 

Gillade science fiction

Redan i barndomen upptäckte han att ”han inte var som andra och föredrog att dra sig undan, men beskriver att han var nöjd med sin tillvaro”. Han gillade även att titta på science fiction-filmer och ville ofta se om filmerna ”tills han kunde dialogen utantill”.

Han beskriver uppväxten som trygg och att han hade ”snälla och hjälpsamma föräldrar”.
Då han under somrarna tillbringade tid vid familjens sommarställe, dit släktingar kom, ville Nyqvist helst vara inomhus och spela spel i ensamhet eftersom det utanför var ”för mycket solsken”. 

Detta framgår av undersökningen.

Han klarade grundskolan med godkända betyg och läste först samhällsvetenskap på gymnasiet, men bytte till en utbildning med teknik- och datainriktning. Han fick ”goda resultat”. 

Praktiserade vid räddningstjänsten

Han ville dock inte läsa vidare och skrev in sig på Arbetsförmedlingen men han ansåg att det mest var för att ”fördriva tiden”.

2009 fick han en praktikplats vid räddningstjänsten, som övergick i en lönebidragsanställning. Han fick bland annat köra ut slangar och tvätta fordon. Han gillade det eftersom det innebar mycket ensamarbete. 

För första gången i livet tjänade han även egna pengar och han flyttade hemifrån och kunde bo i en enrumslägenhet där han trivdes ”med att bo själv”. 

Efter ett år genomfördes en omorganisation, och han blev arbetslös.
Dubbelmordet i Linköping har gäckat polisen i 16 år. Men efter att ha tagit hjälp av en släktforskare, kunde DNA från brottsplatsen matchas mot Nyqvists. Han greps i början av juni.

Daniel Nyqvists okända liv • Så löste polisen mordgåtan efter 16 år

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.