Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Nyqvist under nya utredningen: ”Inte hotfull”

Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade två personer på öppen gata i Linköping 2004.
Daniel Nyqvist deltog i aktiviteter och var varken aggressiv eller hotfull under den rättspsykiatriska undersökningen.Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Skärmdump från rättspsykiatriska undersökningen.
Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade två personer på öppen gata i Linköping 2004.Foto: JOCKE BERGLUND
Fastigheten som Daniel Nyqvist bott i de senaste tio åren.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade två personer på öppen gata i Linköping 2004. 

Nyligen genomgick han en rättspsykiatrisk undersökning, och nu kommer fler detaljer fram. 

Han var under tiden för undersökningen varken aggressiv eller hotfull och ”uttryckte inget av verklighetsfrämmande karaktär”. 

Han deltog i aktiviteter som pingis och spelade sällskapsspel som ”Risk”, och ”skämtade emellanåt”.
Han började även dricka mer efter att ha dödat.

Daniel Nyqvist, 37, hade en allvarligt psykisk störning, då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, knivdödades på öppen gata i Linköping i oktober 2004. 

Han har även nu en allvarligt psykisk störning. Det har framkommit efter att han har genomgått en RPU, en rättspsykiatrisk undersökning. 
Tidigare har det framkommit att han redan under barndomen upptäckte han att ”han inte var som andra och föredrog att dra sig undan, men beskriver att han var nöjd med sin tillvaro”.

Spelar sällskapspel och gillar att ”kivas”

Och nu framkommer nya detaljer om Nyqvist. Läkarna noterade att han ”uttryckte inget av verklighetsfrämmande karaktär” och han var ”på intet sätt aggressiv eller hotfull i sitt beteende och förhöll sig undan problem till avdelningens regler och rutiner”. 

I början höll han sig mest på sitt rum, men efter några dagar deltog han i aktiviteter som ”pingis, sällskapsspel, schack och kortspel”. Vidare finns att läsa att ”under spelstunderna så skämtade han emellanåt och gillade att ”kivas” när spelet gick hans väg”.

Mot slutet av undersökningen – som pågick omkring fyra veckor – deltog Nyqvist ännu mer i aktiviteterna och ”han småpratade med andra intagna och deltog i strategispelet Risk under flera timmar”. 

Det framkommer även att han aldrig lyckades etablera sig på arbetsmarknaden eller ”och synes ha levt ett synnerligen isolerat och begränsa liv”. 

Drack mer efter att ha dödat

Han har även under många år druckit mycket alkohol. Han började dricka vid 18-års ålder, främst på helgerna. Och han berättade för läkarna att alkoholkonsumtionen eskalerade efter att han dödat offren. 

Nyqvist greps efter 16 år då hans DNA kunde matchas mot de spår som hade säkrats på brottsplatsen 2004.
På grund av att han bedöms ha en allvarlig psykisk störning, kommer han troligen inte att dömas till fängelse. 

Daniel Nyqvist misstänks för de två morden i Linköping 2004

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.