Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Nyqvist kan ha lidit av psykisk störning

Expressen TV ger dig senaste nytt.
Daniel Nyqvist misstänks för dubbelmordet i Linköping 2004.Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Mohamad Ammouri mördades på öppen gata 2004.Foto: FAMMILE BILD
Området där mordet inträffade.Foto: JOCKE BERGLUND
Huset där Daniel Nyqvist bott de senaste tio åren.Foto: ALEX LJUNGDAHL

Daniel Nyqvist, 37, kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid tidpunkten då brotten begicks.

Han är misstänkt för att ha mördat Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56. 

Den så kallade lilla sinnesundersökningen visar också att Daniel Nyqvist kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid undersökningstillfället.

– Slutsatsen av den här undersökningen är att det kommer genomföras en större rättspsykiatrisk undersökning, och det är väl ingenting som var oväntat med hänsyn till gärningarnas art och natur, säger advokat Johan Ritzer, som försvarar Daniel Nyqvist.
– Jag kommer prata med min klient så snart jag kan.


Advokaten: Viktigt att det blir belyst

Nu väntar med största sannolikhet en RPU, en rättspsykiatrisk undersökning. 

– Man kan framställa en begäran om att en RPU ska vitas innan huvudförhandlingen. Men det som är mest vanligt är att man gör det efter avslutad huvudförhandling. Vi får se hur det blir helt enkelt, säger Johan Ritzer.

– Jag ska föra en dialog med min klient, och sen får vi se. Jag tycker det är viktigt att det verkligen blir väl belyst – alla omständigheter kring min klients person. Att det vidtas en PRU inget jag tycker är dåligt för honom. 

Greps för 16 år gammalt mord

Daniel Nyqvist greps den 9 juni misstänkt för att med hjälp av en kniv ha bragt Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, om livet 16 år tidigare. 

Den misstänkte dubbelmördaren greps efter att polisen använt en ny DNA-metod som bygger på släktforskning. Tusentals personer topsades innan Daniel Nyqvists DNA matchade med det DNA som polisen säkrade på brottsplatsen.

Han har erkänt att han dödade både Anna-Lena Svensson och Mohamad Ammouri.

– Han har lämnat en förklaring och en berättelse, men jag kan inte säga mer om det nu. Erkännandet att han tagit livet av pojken och kvinnan kvarstå dock, säger Johan Ritzer.
Expressen har sökt åklagare Britt-Louise Viklund.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.