Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Nyqvist isolerade sig – månader innan morden

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004.
Han har erkänt det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping. I samtal med Rättsmedicinalverkets läkare berättar Daniel Nyqvist, 37, om en normal uppväxt med familj och kamrater.Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Daniel Nyqvist sitter häktad misstänkt för att ha mördat Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, den 19 oktober 2004.Foto: Elin Jönsson
Polisens fantombild efter dubbelmordet 2004.Foto: POLISEN

Han har erkänt det 16 år gamla dubbelmordet i Linköping.

I samtal med Rättsmedicinalverkets läkare berättar Daniel Nyqvist, 37, om en normal uppväxt med familj och kamrater.

Men också om att han inte gick på sin egen avslutning när han gick ut gymnasiet – fyra månader före mordet – och om sitt tillbakadragna liv under åren som gått.

Daniel Nyqvist sitter häktad misstänkt för att ha mördat Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, den 19 oktober 2004.

Nyqvist har erkänt att han dödat dem och har även lämnat en förklaring som dock inte har blivit offentlig.

Han har genomgått en så kallad liten sinnesundersökning, vars slutsats är att han kan ha lidit av en allvarlig psykisk störning vid gärningen såväl som vid undersökningstillfället. 

Det innebär att han med största sannolikhet kommer att få genomgå en rättspsykiatrisk undersökning som ska ge svar på om han ska dömas till fängelse eller rättspsykiatrisk vård.

Mohamad Ammouri blev bara åtta år.Foto: Privat

Normal uppväxt

I läkarintyget från Rättsmedicinalverket beskrivs Daniel Nyqvist så här:

”En tidigare ostraffad 37-årig man som är misstänkt för ett dubbelmord som inträffade för 16 år sedan. Nyqvist har levt ett socialt tillbakadraget liv och aldrig etablerat sig på arbetsmarknaden.”

Daniel Nyqvist växte upp med sina föräldrar och ett syskon i det lilla samhället Sturefors strax utanför Linköping. I läkarintyget återges den misstänkte dubbelmördarens egen berättelse om uppväxten.

”Han uppger att uppväxtförhållandena varit normala och säger sig ha gått på förskola och börjat skolan i normal tid.”

Expressen har tidigare talat med flera personer som kände honom under hans uppväxt. En återkommande karaktärsbeskrivning är att han var blyg och tillbakadragen som barn men att han ändå hade flera vänner. 

”Nyqvist uppger att han har haft kamrater under skoltiden, dock har han svårt att beskriva sin skoltid mer detaljerat med hänvisning till att det var länge sedan”, står det i läkarintyget.

Gick inte på sin egen avslutning

I tonåren förändrades Daniel Nyqvist, enligt hans dåvarande vänner. Han isolerade sig allt mer och ska även ha börjat dricka i ensamhet.

– Vi var ett gäng som spelade tv-spel och badade tillsammans. Och så sitter han där helt plötsligt och krökar själv, då blir det ju att man umgås mindre, har en barndomsvän tidigare sagt.

Nyqvist påbörjade samhällsvetenskapligt program men bytte till elprogrammet med inriktning mot datorteknik och avslutade utbildningen med godkänt eller väl godkänt i de flesta ämnen.

”Han ska ha avslutat gymnasiet, men säger att han inte gick på avslutningen och aldrig hämtade ut sina betyg. Efter gymnasiet ska han ha gått till Arbetsförmedlingen och där fått en jobbcoach”, står det i läkarintyget.

Aldrig haft ett riktigt jobb

Mohamad Ammouri och Anna-Lena Svensson mördades bara fyra månader efter att Nyqvist gått ut gymnasiet. Under de år som gått sedan mordet har han aldrig haft något riktigt jobb. 

År 2009 gjorde Arbetsförmedlingen ett försök att få ut honom på arbetsmarknaden. Han fick en tidsbegränsad lönebidragsanställning på en brandstation. I samband med det flyttade han hemifrån till en lägenhet inne i Linköping där han har bott sedan dess.

 

Släktforskare hjälpte polisen

Trots att gärningsmannens DNA hittades på mordplatsen förblev brottet olöst i 16 år, tills polisen tog hjälp av en släktforskare som genom att upprätta ett släktträd kom fram till att DNA:t kunde tillhöra två nu levande personer av vilka Daniel Nyqvist var den ene.

Daniel Nyqvist greps på morgonen den 9 juni. Dagen därpå meddelade polisen att han kallats till DNA-topsning redan i januari. Detta sedan en barndomsvän till honom tipsat polisen efter att ha sett fantombilden på den misstänkte mördaren. Nyqvist dök dock aldrig upp.

Gripen i sin bostad i Linköping – det här vet vi om den misstänkta mannen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.