Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel Nyqvist genomgår stor psykundersökning

Han misstänks för de två morden i Linköping 2004
Daniel Nyqvist som erkänt att han dödade Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, har flyttats till Huddinge.Foto: FOTOGRAF JFALK/SKOLKATALOG
Dubbelmordet i Linköping, som genomfördes den 19 oktober 2004, har under många år gäckat polisen. Gärningsmannens DNA säkrades tidigt, men först i början av juni i år greps Daniel Nyqvist. Han erkände, och är häktad misstänkt för två fall av mord.Foto: ALEX LJUNGDAHL
Målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz tycker att brottsrubriceringen inte kan vara något annat än mordFoto: PRESSBILD

Daniel Nyqvist har erkänt att han dödade Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, har flyttats till Huddinge. 

Där genomgår han en rättspsykiatrisk undersökning. 

Erkännandet kan röra dråp, enligt hans advokat. 

”Gärningarna kan enligt min åsikt inte bedömas som något annat än ett brutalt och hänsynslöst dubbelmord på två helt oskyldiga offer”, anser målsägandebiträde Elisabeth Massi Fritz.

Daniel Nyqvist, 37, kan ha haft en allvarligt psykisk störning i oktober 2004, då Mohamad Ammouri, 8, och Anna-Lena Svensson, 56, dödades på öppen gata i Linköping. 

Det framkom efter att Nyqvist hade genomgått en så kallad liten sinnesundersökning. 

Nu har han transporterats till Huddinge där han genomgår en RPU, en rättspsykiatrisk undersökning, vilket brukar ta omkring fyra veckor att genomföra. 

Dubbelkollar motivet

– Man genomgår den för att se om man har en allvarlig psykisk störning, och även om man hade det vid gärningstillfället. Båda sakerna är av intresse, säger åklagare Britt-Louise Viklund.

– Han hade själv inget emot att genomgå en RPU. Jag har inte haft tillfälle att besöka honom där än, men jag kommer göra det inom det inom någon vecka, säger advokat Johan Ritzer.

Beroende på resultatet av RPU:n kan det bli frågan om vård i stället för fängelse, om han döms. 

– En person måtte ha erkänt ett allvarligare brott för att man ska kunna genomgå en RPU innan huvudförhandlingen, säger Britt-Louise Viklund.

Hon berättar vidare att hon och polisen arbetar intensivt med utredningen, men vill fortfarande inte gå in på detaljer om själva motivet.

– Det är något jag kommer att meddela de avlidnas familjer i första hand, när vi börjar bli klara med utredningen. Han har lämnat en förklaring och vi jobbar med att följa upp det. Så att han inte säger en sak och omständigheterna tyder på annat. 

Advokaten: Mord eller dråp

Dubbelmordet i Linköping, som genomfördes den 19 oktober 2004, har under många år gäckat polisen. Gärningsmannens DNA säkrades tidigt, men först i början av juni i år greps Daniel Nyqvist. Han erkände, och är häktad misstänkt för två fall av mord. 

– Så som jag uppfattat hans försvarares uppgifter, så erkänner han mord, säger Britt-Louise Viklund.

Johan Ritzer har en delvis annan uppfattning. 

– Han har erkänt att han tagit livet av dem. Vid häktningen sa vi att vi medger sannolika skäl för mord. Men det är inget slutligt medgivande av rubriceringen. Men det är mord eller dråp vi pratar om angående rubricering. Jag kan inte se några andra alternativ.


”Brutalt och hänsynslöst dubbelmord”

Advokat Elisabeth Massi Fritz är målsägandebiträde för Mohamad Ammouris familj. 

”Gärningarna kan enligt min åsikt inte bedömas som något annat än ett brutalt och hänsynslöst dubbelmord på två helt oskyldiga offer varav ett av offren är ett litet barn på väg till skolan. Dråp är inte aktuellt”, skriver hon i en kommentar:

Hon skriver vidare:

”Mina klienter, de anhöriga till den lilla pojken, mår fruktansvärt dåligt och har gjort i alla år. Att förlora sitt barn eller ett syskon på detta sätt hör till de mest brutala och svåraste trauman man kan få.”

Se intervjun med utredningsledaren Jan Staaf som har jobbat med fallet i 16 år.
Kim Malmgren på plats i Linköping i samband med häktningen.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.