Daniel Balsam rensar upp på internet. Foto: Eric Risberg
Daniel Balsam rensar upp på internet. Foto: Eric Risberg

Daniel lever på att stämma spammare

Publicerad
Uppdaterad
De flesta av oss tycker illa om spam- men amerikanen Daniel Balsam nöjer sig inte med att bara radera dem. I stället har han vigt sitt liv åt att stämma företagen som skickar ut de förhatliga mejlen.
- Det känns som att jag gör lite nytta när jag rensar upp på internet, säger han till tidningen Forbes på nätet.
Alla med ett mejlkonto är vana vid så kallade spam-mejl, som ofta brukar innehålla erbjudanden om billiga läkemedel, bröstförstoringar eller fantastiska gratiserbjudanden.
Enligt dataföretaget Cisco är 90 procent av alla mejl som skickas spam, och de flesta blir ganska irriterade över att få dem. Amerikanen Daniel Balsam har dock tagit irritationen ett steg längre. Balsam hoppade av karriären som marknadsförare för att i stället läsa till jurist. Nu försörjer han sig genom att stämma de företag som skickar spam till honom.
- Det känns som att jag gör lite nytta när jag rensar upp på internet, säger han till Forbes.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag