Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Daniel fick inte bowla – på grund av handikapp

Daniel, 20, blev nekad i dörren på grund av sitt handikapp.
Foto: PRIVAT
Det blev ingen bowling för Daniel Stubbendorff, 20. Arkivbild.
Foto: Colourbox/ Drobzhev Evgeny edrobzhev@yandex.ru

Daniel Stubbendorff, 20, lever med en medfödd förlamning.

När han skulle bowla efter jobbet blev han stoppad i dörren – av en vakt som hävdade att han var "jätteberusad".

– Vi blev riktigt förvånade och sa ”skojar ni med oss?”, säger Daniel.

20-årige Daniel Stubbendorff har det medfödda handikappet hemiplegi, som visar sig i en förlamning på vänstra sidan av kroppen. Det påverkar hans rörlighet.

I helgen stoppades han av vakter på grund av sitt handikapp.

Daniel skulle bowla med en vän på puben John Scott's på Kungsgatan i centrala Stockholm. Han kom dit direkt efter jobbet, men av vakten utanför fick han höra att han "såg jätteberusad ut".

Daniel blev stoppad – trots läkarintyg

– Han sa att det fanns flera tecken på att jag var full. Jag hade läkarintyg som jag kan visa om det uppstår händelse, men han ville inte se det, berättar Daniel.

Ytterligare en vakt ska ha varit på plats utanför puben utan att ingripa. Det är inte första gången som Daniel blir utkastad på grund av sin förlamning – men de gångerna har han blivit insläppt igen efter att ha visat sitt läkarintyg.

– Jag förstår inte att han inte ville lyssna på mig alls och känner mig riktigt diskriminerad på grund av mitt handikapp. Det förstörde vår kväll. Jag var riktigt chockad, säger Daniel.

Ska anmäla händelsen till DO

Sedan händelsen har han fått en ursäkt från John Scott's och vaktbolaget. Tillsammans med Daniel kommer de att reda ut händelsen och se över vad som gått fel.

– Det är jättetråkigt, det som hänt. Det är absolut inte vår policy att neka någon med handikapp. Jag vill veta vad som har hänt och att det inte ska återupprepas. Det är bara att beklaga, säger Kim Andersson, platsansvarig på John Scott's Kungsgatan.

Trots ursäkten säger Daniel Stubbendorff att han tänker anmäla vaktens beteende till diskrimineringsombudsmannen.

– Självklart kan man bedöma fel, men jag sa att jag hade ett handikapp och han lyssnade inte alls. Gjort är gjort och om man kan tänka klart så gör man inte så mot en person. Många känner säkert igen sig i det här, säger Daniel.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.