Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Daniel, 23, fast i Japan efter ovanlig sjukdom

23-årige Daniel förlamades av en ovanlig nervsjukdom. Nu kan han inte ta sig hem på grund av den dyra sjuktransporten. Här syns hans syster vid hans sida.
Han kommunicerar nu med en alfabetstavla och berättar att han vill hem samt att han inte vet hur mycket mer han orkar.
Daniels flickvän vid hans sida.
Hans resa till Japan för att studera skulle bli hans livs resa.

Daniel Winroth, 23, åkte till Japan för att studera. Där blev han totalförlamad i en ovanlig nervsjukdom, Guillain-Barrés syndrom. Nu vill Daniel komma hem – men familjen har inte råd med den dyra sjuktransporten.

– Han är instängd i sin egen kropp i ett land där han inte kan kommunicera på sitt modersmål. Han vet inte hur länge han klarar av situationen, säger hans storasyster Sofia Winroth på telefon från Koyto i Japan.

Guillain-Barrés syndrom

Guillain-Barrés syndrom är en akut inflammatorisk sjukdom i perifera nerver och nervrötter. Varför man drabbas är inte känt. Alla åldrar kan drabbas men den är vanligare bland män än bland kvinnor. Cirka fem procent avlider.

Syndromet kännetecknas av tilltagande svaghet i kroppen som kan varierar från lätt kraftnedsättning till total förlamning. I allvarliga fall utvecklas sjukdomen mycket snabbt och kan påverka andningen och hjärtverksamheten.

Kulmen i sjukdomsprocessen nås efter två till fyra veckor. Sedan börjar patienten förbättras.

Mellan 70 och 80 procent tillfrisknar helt från sjukdomen. Ungefär var tionde får kvarstående neurologiska bortfallssymtom.

Daniel Winroth åkte från Sverige i januari för att plugg japanska i minst ett år. Det var ett stort äventyr att få åka på en sådan resa, berättar hans syster.

Men den 13 september i år började Daniel känna sig "konstig" i kroppen och sade till sin flickvän Yasue Nakashina att han började bli förkyld. Symtomen tilltar och två dagar senare söker Daniel vård men blir hemskickad.

– Man misstänkte en balansrubbning i innerörat och gav honom ett recept, berättar Sofia Winroth.

Kollapsar vid ytterdörren

Dagen därpå kommer flickvännen Yasue hem till Daniel med lite mat. Eftersom han har blivit sämre vågar hon inte lämna honom ensam utan stannar över natt.

På morgonen har Daniel blivit ännu sämre. Nu kan han inte använda händerna eller klä på sig själv. Paret bestämmer sig för att ta en taxi till sjukhuset. Men vid ytterdörren kollapsar Daniel och flickvännen ringer efter en ambulans. Denna gång blir Daniel inlagd. Det är då den 16 september.

– Jag vet inte om Daniel hade levt om Yasue hade hjälpt honom, säger Sofia Winroth.

Två dagar senare kontaktar en japansk läkare Daniels pappa Ragnar Winroth i Sverige som får veta att hans son är svårt sjuk och inte kan röra sig.

– Pappa och jag beslutade oss för att åka dit. Jag förstod att Daniel måste vara fruktansvärt rädd, sjukdomen gör att han är helt klar i huvudet men varken talet eller kroppen fungerar. Det är som att vara fången i sin egen kropp, säger Sofia Wintroth.

Låg i respirator

Guillain-Barrés syndrom har ofta ett snabbt förlopp. Det som händer är att immunförsvaret börjar attackera de perifera nerverna, men inte hjärna och ryggmärg. Omfattningen kan variera men Daniel Winroth har den allvarligaste sorten som slår ut andning och påverkar hjärtrytmen.

– När vi kom till sjukhuset kunde vi inte prata med Daniel. Han låg i respirator på intensivvårdsavdelningen, säger Sofia som har tagit studieuppehåll i sin läkarutbildning för att vara hos sin bror.

De senaste två veckorna har Daniel blivit bättre, vilket är normalt efter att sjukdomen nått sin topp. Han kan röra ena armen och kommunicerar via en alfabetstavla. Där har han skrivit att han vill åka hem till Sverige, berättar Sofia.

Problemet är att Daniel saknar en försäkring som täcker en sjuktransport till Sverige, som är väldigt dyr. För familjen kom det som en chock och de har gjort allt för att hitta en lösning eftersom de inte har råd att bekosta den privat.

Startat insamling

Med hjälp från svenska läkare finns nu en möjligt att flyga hem Daniel för 370 000 kronor – men planet går om bara några veckor. För att få ihop pengarna har familjen och vänner startat en insamling. Hittills har man fått in 102 000 kronor.

Familjen har även ansökt om ett lån hos svenska ambassaden i Tokyo och väntar på ett besked.

– Jag är orolig för att Daniel inte ska orka kämpa sig igenom det här, säger Sofia Winroth.

I nuläget vet inte läkarna om Daniel Winroth kommer att bli helt återställd, men det kommer att ta månader innan Daniel är så pass frisk att han inte behöver sjukhusvård längre.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!