Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Hon hoppar av efter omskärelsebeslutet

Dana Pourkomeylian lämnar Centerpartiets Ungdomsförbund.
Dana Pourkomeylian.Foto: Press
Annie Lööf. Foto: ANNA-KARIN NILSSON

Dana Pourkomeylian lämnar Centerpartiets Ungdomsförbund – bland annat efter partiets diskussioner om ett förbud av omskärelse på pojkar.

”Efter en tids interna meningsskiljaktigheter väljer jag att lämna CUF”, skriver Pourkomeylian på Twitter.

Enligt CUF står ungdomsförbundet bakom Pourkomeylians åsikter i omskärelsefrågan och oenigheten består av annat.

På Centerpartiets stämma i september i år fattade ombuden ett beslut om att partiet ska jobba för ett förbud av omskärelse av pojkar. Partiledningen vände sig mot beslutet och varnade för att det kommer att uppfattas som att partiet vill förbjuda judendomen och islam.

En av de ombud som argumenterade för ett förbud var Dana Pourkomeylian.

– Det är ingen tillfällighet att jag står här och ber er att låta barn få vara barn. Att barn själva ska få bestämma över sin religionsfrihet, sa hon på stämman, enligt SVT.

På fredagen meddelade Pourkomeylian att hon lämnar CUF på grund av intern oenighet.

Centerpartiet vill verka för att förbjuda religiös omskärelse av pojkar. Men partiledaren håller inte med.
https://twitter.com/Pourkomeylian/status/1187601587822387201

”Jag har alltid agerat med förbundets bästa för ögonen, vilket också är grunden för beslutet. Älskade medlemmar som backat mig: fortsätt vara modiga och fulla av integritet. Jag kommer alltid att finnas här för er”, skriver hon på Twitter.

CUF står bakom Pourkomeylian i omskärelsefrågan

CUF:s generalsekreterare Johanna Hedlund uppger för Expressen att ungdomsförbundet helt står bakom Pourkomeylian i diskussionen om omskärelse och att meningsskiljaktigheterna finns i andra frågor.

– Vi beklagar att det inte har gått att nå en annan lösning än att Dana valde att lämna CUF och vi önskar henne lycka till i det hon tar sig för framöver, säger Johanna Hedlund.

Dana Pourkomeylian var utöver ledamot i CUF:s förbundsstyrelse även utrikespolitisk talesperson. Hon har också varit distriktsordförande för CUF i Västra Götaland.

Stämmans beslut att man vill verka för att förbjuda religiös omskärelse av pojkar har fått skarp kritik av svenska judar och muslimer. Det går också emot partiledningens linje.

– Partistyrelsen har avslagit motionerna, en enig sådan, under alla mina åtta år som partiledare. Nu valde partistämman mot partiledningens vilja att fatta det här beslutet – jag beklagar det, sa partiledaren Annie Lööf till Ekot.

Statsvetaren om Centerpartiets beslut:

Statsvetaren Jenny Madestam kommenterar Centerpartiets beslut om att partiet verka för att religiös omskärelse för pojkar ska förbjudas i Sverige.

◼︎◼︎ Detta är en nyhetsartikel. Expressen granskar, avslöjar och ger dig de senaste nyheterna på ett objektivt och sakligt sätt. Mer om oss här.