Dan Oskarsson mötte biltjuven när båda åt lunch på Max. Foto: Tommy PedersenDan Oskarsson mötte biltjuven när båda åt lunch på Max. Foto: Tommy Pedersen

Dan Oskarsson mötte biltjuven när båda åt lunch på Max.

 Foto: Tommy Pedersen
Dan Oskarsson är fritidspolitiker i sin hemkommun Vindeln. Foto: PrivatDan Oskarsson är fritidspolitiker i sin hemkommun Vindeln. Foto: Privat
Dan Oskarsson är fritidspolitiker i sin hemkommun Vindeln. Foto: Privat

Dan mötte biltjuven när han firade på Max

Publicerad

Biltjuven firade sin lyckade stöt med en hamburgare.

Men det skulle han aldrig ha gjort.

Bilens ägare åt nämligen lunch på samma restaurang och kunde larma polisen efter att han sett sin bil på parkeringen.

– Tjuven fick tröstäta på häktet, säger ägaren Dan Oskarsson.

Dan Oskarsson är fritidspolitiker i sin hemkommun Vindeln, skriver Västerbottens-Kuriren. I går skulle han på ett möte i Umeå efter att ha jobbat halvdag på sitt vanliga jobb som metallarbetare.

Innan han skulle på mötet tänkte han passa på att hämta några saker hemma. Han parkerade bilen utanför sitt hem och lät bilen gå på tomgång medan han sprang in.

Men när han kom ut var bilen borta.

– Min första reaktion var att det var någon som skojade med mig. Men samtidigt har jag ju inte den omgivningen som skojar på det sättet, säger Dan Oskarsson och fortsätter:

– Det var någon slags förtvivlan. Jag hade bråttom och skulle till Umeå och jag tänkte: oj, vad bökigt det här blir. Jag trodde inte att det var sant på något vis, säger han.

Åt med tjuven på Max

Efter att han anmält stölden till polisen promenerade han till kommunhuset där han fick låna en bil. På väg till Umeå valde han att stanna till på Max.

– Jag slog till på min favorit. En ny med bacon, säger han.

När han svalt den sista tuggan gick han ut på parkeringen för att fortsätta sin färd till Umeå. Men till hans förvåning så såg han sin stulna bil stå där.

– Då blev jag väldigt otrygg. För då visste jag ju inte var den som hade tagit bilen var, säger Dan Oskarsson.

Dan Oskarsson ringde polisen

Han ringde till polisen som sade att de skulle skicka personal till platsen. Själv stannade Dan Oskarsson kvar vid parkeringen och observerade bilen medan han fortsatte att prata med polisen.

När det hade gått en stund bad de honom gå och sätta sig i sin lånebil.

– Just när jag satte mig så kom det en person och öppnade min stulna bils dörr. Och då rusade det snabbt till två civilklädda poliser från Max. De hade stått och observerat därifrån, berättar Dan Oskarsson.

"Känns fantastiskt"

Polisen tog hand om tjuven och Dan Oskarsson fick chansen att undersöka sin bil. Tjuven hade inte skadat den på något vis.

– Det känns fantastiskt. Att bli av med bilen, det ställer till så mycket andra bekymmer. Så det var skönt att det kunde avgöras i går, säger han.

Vad biltjuven åt vet han inte, han lade inte märke till honom inne på restaurangen.

– Förmodligen firade biltjuven med något. Men det omvända hände väl i går kväll. Tjuven fick tröstäta på häktet och jag fick äta mat hemma, säger han.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Expressens app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till Expressens startsida

Mest läst i dag